latinica  ћирилица
06/08/2018 |  16:01 | Аутор: СРНА

Отава "озбиљно забринута" због одлуке Ријада

Канада је данас саопштила да је "озбиљно забринута" након што је Саудијска Арабија протјерала канадског амбасадора из државе и опозвала саудијског амбасадора у Канади због "мијешања" у њена унутрашња питања.

"Веома смо забринути због медијских извјештаја и тражимо разјашњење од Саудијске Арабије", рекла је Мари-Пиер Барил, портпарол канадског Министарства спољних послова, пренио је АФП.

Ријад је канадском амбасадору Денису Хораку дао рок од 24 часа да напусти земљу, због поступка Канаде који су у Саудијској Арабији оцијенили као "мијешање" у унутрашња питања те земље. Ријад је Хорака прогласио персоном нон грата.

Поступак Ријада услиједио је након што је Канада захтијевала да се "смјеста ослободе" активисти за људска права који су ухапшени у посљедњем низу кажњавања у Саудијској Арабији.

"Канада ће увијек штитити људска права, посебно права жена, и слободу изражавања у цијелом свијету. Наша Влада никада неће оклијевати да промовише те вриједности и вјерује да је дијалог од кључне важности за међународну дипломатију", рекла је портпарол.

Саудијско Министарство спољних послова саопштило је да ће да замрзне све трговинске и инвестиционе трансакције са Канадом, задржавајући право да предузме и друге мјере које сматра одговарајућим.