latinica  ћирилица
07/08/2018 |  13:57 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Српски кабинет није дао мишљење о присуству Оружаних снага БиХ

Из српског кабинета у Министарству одбране БиХ нису дали мишљење на одлуку о присуству припадника Оружаних снага БиХ приликом отварања спомен-чесме у част страдалим Бошњацима у Фазлагића Кули код Гацка, речено је Срни у овом министарству.
Министарство одбране БиХ - Фото: РТРС
Министарство одбране БиХФото: РТРС

"ЕуроБлиц" је данас објавио да је у злогласном усташком упоришту из Другог свјетског рата Фазлагића Кули код Гацка свечано отворена спомен-чесма у част страдалим Бошњацима из тог села, а простор око чесме, испред које су почасну стражу чували припадници Оружаних снага БиХ, је, осим званичне заставе БиХ, "украшавала" и зелена застава са полумјесецом и звијездом, као и ратна застава такозване Армије БиХ.

Извор Срне из Министарства одбране БиХ навео је да је Меџилис Исламске заједнице Гацко упутио 18. јуна захтјев на руке министра Марине Пендеш у коме се наводи да је "за 400 погинулих бораца и шехида са подручја Гацка у Фазлагића Кули изграђено централно шехидско обиљежје погинулим, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима, које ће свечано бити отворено 4. августа".

У захтјеву се тражи да се одобри ангажовање Оружаних снага БиХ из касарне у Устиколини, осам војника и командир, како би учествовали на свечаној стражи током церемоније полагања цвијећа на централно обиљежје.

Проведена је стандардна процедура, након чега је Заједнички штаб Оружаних снага дао позитивно мишљење, а Пендешева потписала да одобрава овај захтјев.

Други допис односио се на присуство војног муфтије, што је одобрено из Канцеларије војног муфтије.

Наводећи да сва три пука Оружаних снага БиХ праве годишњи план активности, исти извор је напоменуо да ова активност није била у годишњем плану, али је, како каже, испоштована процедура и одобрена су оба захтјева.

"Еуроблиц" наводи да су говорници на овој манифестацији "објаснили" да спомен-чесма поред локалне џамије није изграђена само као знак сјећања на страдале Бошњаке у посљедњем рату, већ за све бошњачке "шехиде" из Фазлагића Куле, па тако ваљда, и за усташке зликовце који су прије нешто више од пола вијека завили у црно бројна српска мјеста у источној Херцеговини, наводи лист.

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара је поред нове чесме потврдио да је ријеч о споменику свим жртвама "четничких хорди", које су, како је рекао, "други пут у скоријој историји жељеле да искоријене Бошњаке".