latinica  ћирилица
08/08/2018 |  08:54 ⇒ 12:32 | Аутор: Независне

У понедјељак у Бихаћу протести због мигрантске кризе

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић подржао је одржавање протеста у овом граду због мигрантске кризе.
Мигранти у Бихаћу - Фото: РТРС
Мигранти у БихаћуФото: РТРС

Протесте под називом "Зашто баш Бихаћ?", група грађана заказала је за понедјељак, 13. аугуст, у 12.00 часова.

- Зар није логично да у ситуацијама када држава закаже, када не може или не жели ријешити неки проблем, да се грађани чија су права и животи угрожени окупе и демократским путем захтијевају од надлежних институција да раде свој посао - каже Фазлић.

Према његовим ријечима, цјелокупна мигрантска криза се ломи преко леђа Бихаћа, а градске власти немају никакве законске алате да дјелују.

- Немамо своју полицију, не можемо никоме ништа наредити, немамо канцеларију за странце, чак ни инспекцију за контролу боравка. Свим управљају други, а ништа не предузимају! Мјесецима зовемо, упозоравамо, кукамо, молимо, састанчимо, шаљемо дописе, вршимо медијске притиске и ништа! Такав однос надлежних институција и неразумијевање гурају нас у очај - каже Фазлић.

Он додаје да грађани Бихаћа нису ксенофобични ни нехумани и да су то показали свих протеклих мјесеци бригом за мигранте.

- Желимо најбоље људима који су се нашли у невољи, али и себи. Овако није добро ни њима ни нама. Ово је убијање једног од најљепших градова у БиХ и не можемо то допустити - рекао је Фазлић и захвалио грађанима који су иницирали одржавање протеста.