latinica  ћирилица
08/08/2018 |  12:16 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

"Душу нису убили" - промоција и у Херцег Новом

У оквиру манифестације "Трг од ћирилице" у Херцег Новом је синоћ представљена књига и документарни филм "Душу нису убили" ауторке Мире Лолић Мочевић и монографије "Затирање Срба у 20. вијеку" професора доктора Драге Мастиловића.

Ово је прва промоција овог пројекта насталог под окриљем удружења "Српско-руски мост", на подручју Црне Горе.

Документарни филм и књига "Душу нису убили" сабира исповијести непосредних свједока и жртава злочина почињених над српским народом, настојећи да кроз та аутентична и потресна свједочанства сачува од заборава страшне голготе које је прошао српски народ током двадесетог вијека.

- Јако је важно да наше комшије и ми Срби кажемо шта се десило, јако је важно да се његује та култура сјећања - истиче Мира Лолић-Мочевић, ауторка.

Покушаји и настојања затирања Срба западно од Дрине вуку коријене још из 19. вијека, а плански оквир добијају са аустроугарском окупацијом, да би током Другог свјетског рата и постојања НДХ доживјели кулминацију са јасном геноцидном намјером искорјењивања Срба на подручју Босне и Херецеговине, сматра проф. др Драга Мастиловић.

Историјске факте сабране из архива, прикупљене документације и свједочења сабрао је у историјску монографију "Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку".

Филм "Душу нису убили " већ је преведен на енглески, руски и њемачки језик, а у току је превођење и обје књиге, а та издања биће представљена на београдском сајму књига.