latinica  ћирилица
08/08/2018 |  12:59 ⇒ 13:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Шта је Путин тражио од Трампа у Хелсинкију?

Предсjедник Русије Владимир Путин представио је предсjеднику САД Доналду Трампу током самита у Хелсинкију 16. јула низ конкретних иницијатива у вези са контролом оружја – укључујући забрану оружја у свемиру, пише "Политико".
Путин и Трамп (Фото: Russia Today) -
Путин и Трамп (Фото: Russia Today)

У руском документу под насловом "Дијалог о питању контроле оружја", у који је Политико имао увид, предлаже се продужење такозваног Новог споразума о смањењу стратешког оружја на још пет година.

Истакнут је велики број подручја у којима би двије земље могле да сарађују како би смањиле опасност од нуклеарног оружја и поново успоставиле бар дио изгубљеног међусобног повјерења, пише Политико.

Документ се бави и растућом тензијом у источној Европи и сугерише да Вашингтон и Москва треба да "предузму мјере како би спријечили инциденте док спроводе војне активности у Европи, као и да појачају повјерење и транспарентност у војној сфери", пренио је Тас.

Особа која је сајту Политико доставила овај документ, добила га је од руских званичника који су га описали као оно што је Путин пренио Трампу у Хелсинкију.

Бијела кућа је одбила да коментарише ове наводе и негирала је да је Трамп добио икакве папире.

"Током историјског састанка између предсједника Трампа и предсједника Путина двојица лидера су разговарала о низу тема, укључујући нуклеарни арсенал који када се узму заједно чине грубо 90 одсто цјелокупног нуклеарног оружја", изјавио је портпарол савјета за националну безбједност Гарет Маркис.

Додао је да нису исказане обавезе да се предузму било које акције, осим споразума да обје стране треба да наставе разговоре, преноси Политико.

"Предсједник (Трамп) није добио било какав писани приједлог од предсједника Путина и није дао било који писани приједлог предсједнику Путину", рекао је Маркис.