latinica  ћирилица
08/08/2018 |  13:02 | Аутор: СРНА

Зворник обиљежава крсну славу

Светом литургијом у цркви Свете Петке Трнове на Ђурђев граду почело је обиљежавање крсне славе Зворника - Свете Петке Трнове, заштитинице овог града.
Зворник-крсна слава - Фото: СРНА
Зворник-крсна славаФото: СРНА

Свету литургију служио је протојереј ставрофор Видоје Лукић, са свештенством у присуству представника града Зворника и великог броја вјерника и грађана.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић честитао је суграђанима славу, пожељевши да се још дуго прославља и увијек буде симбол заједништва, поштовања и љубави међу свим људима на овим просторима.

- Славе су увијек прилика да се окупе чланови породица, пријатељи и родбина. И наш град је једна велика породица и очекујем данас да покажемо ниво нашег заједништва, самопоштовања и поштовања према свакоме, јер само тако можемо правити резултате какве смо правили до сада и ићи напријед - истакао је Стевановић.

И Црква на Ђурђев граду, посвећена Светој Петки Трнови, прославила је данас крсну славу.

Према програму обиљежавања градске славе, Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије ће, уз саслужење свештенства, служити вечерњу службу у зворничком Храму Светог Јована Крститеља, а потом ће предводити литију до платоа испред Народне библиотеке и музејске збирке.

На споменику за 1.080 бораца који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату биће служен помен, након чега ће на платоу испред Народне библиотеке славски колач сломити градоначелник Стевановић, епископ Фотије, свештенство и грађани.

У славу Светој Петки Трнови, послије ломљења славског колача, биће одржана свечана академија на којој ће бесједити Тихомир Станић, а у музичком дијелу наступиће Прво зворничко пјевачко друштво "Изворник".

Крсна слава Света Петка Трнова прославља се у оквиру манифесатције "Зворничко љето", које је почело у четвртак, 2. августа, а завршава се вечерас концертом Неде Украден, који ће почети у 21.00 час на Љетној позорници поред ријеке Дрине.