latinica  ћирилица
08/08/2018 |  16:19 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Мигрантска криза је измакла контроли; протест Бишћана логична реакција

У протеклих десетак дана, према подацима кантоналног МУП-а, у Унско-санском кантону регистрован је долазак 1.241 мигранта, тако да ту тренутно борави 5.502 мигранта. Због мигрантске, кризе група грађана у Бихаћу је за понедјељак заказала протесте које је подржао и градоначелник Шухрет Фазлић. На ескалацију мигрантске кризе упозорење и са политичке сцене Републике Српске.

Мигрантска криза је измакла контроли, а ако власти на нивоу БиХ не буду схватиле њену дубину, у неизвјесност улазе и домицијално становништво и мигранти, што је пут до потпуне анархије - изјавио је Срни потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић.

Шпирић је упозорио да ће се ситуација у вези са мигрантском кризом развијати по најгорем могућем сценарију све док власти на нивоу БиХ не буду схватиле њену дубину и док министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић буде говорио да ништа није ни хаотично, ни драматично.

"Да је криза измакла контроли говори и спонтано окупљање грађана најављено за понедјељак у Бихаћу. Ближи се јесен и зима и у неизвјесност улазе и домицијално становништво и мигранти. Наредна фаза је да спонтани протести прерасту у самоорганизовање грађана, а да ли ће томе приступити и мигранти остаје да видимо", рекао је Шпирић.

Марко Видаковић, такође, потпредсједник СНСД-а, рекао је Срни да институције Републике Српске чине апсолутно све што је у њиховој надлежности да спријече хаос настао усљед ескалације мигрантске кризе , а који су својим нерадом створиле институције БиХ, па је у том правцу, како истиче, и формирано Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске.

"Оно што им Република Српска може понудити и што треба да им понуди јесте безбједан, хуман и брз пролаз без непотребног задржавања кроз територију Српске. Република Српска је дала свој одговор, сада су на потезу институције БиХ које су на питању мигрантске кризе апослутно подбациле", истакао је Видаковић.

Милорад Којић из Општинског одбора СНСД-а Србац, казао је за Срну да је мигрантска криза у БиХ ескалирала и да постаје драматична, а у прилог томе говори и ситуација у Бихаћу, гдје су за понедјељак најављени протести грађана.

"Бихаћ је најочитији примјер како се треба штитити од ове кризе у којој се нашла цијела БиХ. Самоорганизовање грађана на протестима показује колико су институције БиХ заказале у рјешавању овог проблема. Сасвим је логична таква реакција грађана Бихаћа када институције на нивоу БиХ закажу и ништа не предузимају да заштите своје грађане и њихову имовину", рекао је Којић.

Иако тренд свакодневног доласка нових миграната у Бихаћ и Велику Кладушу стално расте, у кантоналном МУП-у кажу да је безбједносна ситуација стабилна. У Бихаћу их је 4.163, док је у Великој Кладуши регистрован боравак 1.178, а у хотелу "Седра" их борави 140.