latinica  ћирилица
08/08/2018 |  20:18 | Аутор: БЕТА

Дјечаци спасени из тајландске пећине добили држаљанство, били апатриди

Тројица дјечака који су с другим члановима омладинског фудбалског тима били заробљени у пећини у Тајланду, добили су данас држављанство те земље, заједно с њиховим тренером.

Њих четворица су до сада били апатриди нису били држављани ниједне земље, због чега су били ускраћени за нека основна права, укључујући могућност путовања ван тајландске провинције Чианг Раи у којој живе, наводи Асошиејтед прес.

У тој области живе националне мањине које воде поријекло из сусједног Мјанмара.

Апатриди у Тајланду немају право гласа, куповине земљишта, легалног запослења, рада у одређеним областима, а не могу слободно ни да се крећу, наводи међународна организација за надгледање њиховог статуса.

Према званичним подацима, у Тајланду има 488.105 регистрованих апатрида, а њихов стварни број могао би да буде и до 3,5 милиона.

Дјечаци узраста од 11 до 16 година и њихов 25-годишњи тренер остали су заглављени у пећини 23. јуна пошто су јаке кише довеле до повећања нивоа воде и блокирале им пут ка излазу. Драматичну акцију њиховог спасавања уз помоћ ронилаца пратио је читав свијет.

Главни тренер у том фудбалском клубу Нопарат Кантавонг рекао је да је данас предао документацију и за преосталих седам играча тог клуба који су апатриди.

"Срећан сам. Фудбал може да унаприједи животе клинаца чије породице нису у најбољој позицији. Ако би имали тајландско држављанство, могли би, ако не желе да играју фудбал, да полажу испите за јавне службенике или да нађу добар посао у области коју су студирали", казао је Кантавонг.

Дјечаци који су данас добили држављанство захтјев су поднијели прије него што су остали заробљени у пећини.