latinica  ћирилица
09/08/2018 |  12:14 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Централна банка: Губитак од 3,4 милиона KM нема посљедица за пословање банке

Из Централне банке БиХ речено је Срни да губитак од 3,4 милиона КМ, који је показао неревидиран извјештај банке на крају првог полугодишта, нема посљедица за пословање те банке и да то није преседан ни у окружењу нити у свијету.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

У Централној банци речено је да су у првој половини 2018. године наставили са досљедним поштивањем и остварењем својих циљева и задатака прописаних Законом о Централној банци БиХ.

Аранжман валутног одбора као показатељ монетарне стабилности БиХ и успјешног пословања Централне банке БиХ је у потпуности испоштован, девизне резерве имају стабилан раст, а нето страна актива, као показатељ поштовања аранжмана валутног одбора, на дан 30. јуни износи 631,2 милиона КМ, истичу у банци.

"Централна банка БиХ, у складу са Законом о овој банци, припрема и објављује финансијске извјештаје у складу са Међунардним стандардима финансијског извјештавања /МСФИ/, те је с тим у вези почела примјену новог МСФИ 9 од 1. јануара. Наведени захтјев новог стандарда налаже континуиране резервације по принципу `погледа унапријед` и ажурирање на сваки извјештајни датум, с циљем приказа промјена кредитног ризика којем је изложена финансијска имовина", појашњавају из Централне банке.

Имајући у виду да не постоји неризично улагање, морају постојати резервисања за сваки ниво кредитног ризика, па чак и за изложеност инструментима највишег кредитног рејтинга.

Свако резервисање је трошак у моменту када се први пут призна, али његова висина се у наредним периодима мијења у складу са побољшањем или погоршањем рејтинга инструмента у који се инвестира. Другим ријечима, инцијално резервисање за потенцијални кредитни губитак, настало усљед примјене МСФИ 9, не значи да капитал трајно умањен за тај износ.

Тако нето добит прије резервација за очекиване кредитне губитке Централне банке БиХ са 30. јуном износи седам милиона КМ, што је више у односу на исти период прошле године, када је добит ове банке износила 5,7 милиона КМ. Након резервација, укупан финансијски резултат 30. јуна је у минусу 3,4 милиона КМ, као посљедица примјене МСФИ 9.

Из овога је евидентно да је финансијски резултат Централне банке БиХ за првих шест мјесеци исључиво посљедица обавезног извјештавања према тренутним међународним стандардима. Концепт обрачунске јединице резервисања средстава за финансијску имовину, за посљедицу има изузетно волатилне ефекте на укупни финансијски резултат финансијских институција које су обвезници примјене овог стандарда.

Тако је и у случају Централне банке БиХ већ у јулу, према прелиминарним обрачунима, дошло до смањења резервисања и самим тиме позитивног резултата са 31. јулом.

У Централној банци БиХ кажу да ће док год буду присутни турбулентни услови на финансијским тржиштима еурозоне на које се не може утицати, укупни финансијски резултат ЦББиХ осцилирати као посљедица таквих услова и нових захтјева прописаних стандардом МСФИ 9.

Централна банка БиХ, као ни друге централне банке у свијету, није профитно оријентисана финансијска институција, и њена успјешност се не може мјерити по оствареном финансијском резултату, већ по остварењу законом постављених циљева везаних за монетарну стабилност.

"Инвестициона политика Централне банке БиХ је врло конзервативна и са нормализацијом монетарне политике водећих свјетских централних банака очекујемо даље слабљење кредитног ризика у нашем портфолију, а самим тим и исправку вриједности на више, што ће се позитивно одразити на пословни резултат кроз смањење резервисања за кредитне губитке", поручују из Централне банке БиХ.