latinica  ћирилица
09/08/2018 |  15:34 ⇒ 15:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Ускоро руско-српска акциона драма о рату на КиМ

Филм "Балканска линија" настао у српско-руској копродукцији о руској специјалној јединици која је 1999. године заузела аеродром "Слатина" у Приштини, биће премијерно приказан 21. фебруара 2019. године у Москви, рекао је за Танјугу глумац Миодраг Радоњић који игра једну од главних улога у том остварењу.
"Балканска линија" - Фото: илустрација
"Балканска линија"Фото: илустрација

Иницијатива за снимање филма "Балканска линија" стигла је из Русије. Филм у режији Андреја Волгина чије је снимање завршено 16. јула, подржали су руско и српско министарство културе, а настао је у сарадњи продуцентских кућа "Блес филм" из Москве и "Архангел студио" из Београда.

"Још нисмо одлучили када ће бити српска премијера филма. Најближи смо идеји да то буде на Сретење 15. фебруара 2019. године, када Србија обиљежава Дан Државности", казао је Радоњић.

Осим Радоњића у у филму "Балканска линија" играју српски глумци Александар Радојичић, Милена Радуловић, Александар Срећковић Кубура, као и Гојко Митић који се прославио улогама у њемачким вестернима. Уз њих ту су и звијезде руске кинематографије Гоша Кученко, Равшана Куркова, Антон Пампушн.

Радоњић каже да је снимање трајало скоро 10 мјесеци.

"У Србији смо снимали на Златибору, у Новој Вароши и Београду, а у Русију у Москви и на Криму. Филм говори о операцији "Марш" у којој су руски падобранци, иначе припадници бригаде СФОР у Босни, прешли 620 километара од Угљевика до Приштине како би заузели аеродром "Слатина", објашњава Радоњић.

За њега нема дилеме да сви радознало очекују да виде какав филм су филм о рату на Косову и Метохији направили Руси.

Додаје да је "Балканска линија" жанровски изузетно прецизан филм. Ријеч је о ратној, акционој драми налик на слична холивудска остварења. Има холивудски шмек због брзе промјене кадрова.

"Вјерујем да ће публика у Русији бити мање-више индиферента према догађају који је у средишту филмске приче, док ће у Србији људи врло емотивно гледати "Балканску линију", каже он уз напомену да је идеја аутора филма је представи један изузетан подвиг руских специјалаца, а не да разрјешава историјске дилеме", указује Радоњић.

Млади глумац нам отрива да у филму игра албанског терористу, члана ОВК.

"Лик који играм у филму је плаћеник који је из Албаније дошао на Косово да би ратовао. Уз Смука, којег тумачи Александар Срећковић Кубура, Амир кога играм предводи групу бандита који рат користе као параван за трговину људским органима. Вјерујем да је на Косову и Метохији, баш као и у сваком рату било људи на обе стране који су околности користили за учествовање у организованом криминалу", истакао је Радоњић.

Без модрица, како каже, није реално снимити ратни, акциони филм.

"Испалио сам 800 ћорака из Калашњикова за један дан снимања. Цијело раме ми је било модро ...Све акционе ратне сцене су ме ложиле... Пријало ми је да то радим и у наставку каријере бих волио да поновим овакво глумачко искуство", казао је Радоњић.