latinica  ћирилица
09/08/2018 |  16:26 ⇒ 16:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Јемен: У ваздушном нападу погођен аутобус, међу жртвама много дјеце

Јеменске племенске вође саопштиле су данас да су у ваздушним нападима на прометну пијацу и школски аутобус на сјеверу земље убијене 43 особе, а међу њима има и много дјеце. Како је саопштено из Међународног комитета Црвеног крста, избројано је 29 тијела мртве дјеце, млађих од 15 година.
Јемен: Напад на школски аутобус - Фото: getty
Јемен: Напад на школски аутобусФото: getty

- Наш медицински тим је добио 29 тијела деца, млађих од 15 година и 48 повријеђених особа, међу којима је и 30-оро дјеце - објавио је Црвени крст наводећи да су повријеђени и жртве довезени у болницу у граду Сада.

Напади су се се догодили данас на пијаци у Дахијану у провинцији Сада, упоришту побуњеника познатих као Хути, преноси АП.

У међувремену, коалиција предвођена Саудијском Арабијом саопштила је да је напала побуњенике Хуте који су јуче испалили ракету на јужни дио те краљевине.

Јеменске племенске вође, које су тражиле да остану неименоване из страха од одмазде, за данашње нападе криве коалицију на челу са Саудијском Арабијом која ратује против шиитских побуњеника у Јемену.

Истовремено, у јеменској престоници Сани, телевизија Ал Масирах коју контролишу побуњеници наводи да је у нападу убијено 39 особа, а рањено 51, већином дјеца.

Иста телевизија је приказала драматичне снимке рањене дјеце, њихову одећу и школске торбе прекривене крвљу док леже на болничким носилима.

Портпарол коалиције на челу са Саудијском Арабијом, Турски ал-Малки, изјавио је да су на нишану напада у Сади били побуњеници који су испалили ракету на јужни дио те краљевине "усмјерену на стамбене зоне" при чему је убијена једна особа, а рањено 11 људи.

Саудијска Арабија подржава међународно признату јеменску владу и у рату је са Хутима од марта 2015.

Побуњеници контролишу већи дио сјеверног Јемена, укључујући престоницу, Сану, напомиње америчка агенција.