latinica  ћирилица
09/08/2018 |  16:41 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Требиње: Рјешење за Православни духовни центар у Мркоњићима

У Требињу је представљено најбоље архитектонско рјешење за Православни духовни центар у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Острошког. Влада Србије донирала је 400.000 евра, за градњу овог јединственог комплекса, која ће почети на прољеће наредне године.

Мркоњићи су мјесто ходочашћа и посебне важности не само за Херцеговце, него и за све православне вјернике. Мјештани немају примједби на одабрано идејно рјешње, свесрдно и сложно подржаће градњу.

"Ово нам је велико и значајно, не само нама у Попово-пољској вали, него и свим православнима гдје год да су", каже мјештанин Раде Бошковић.

Идејно рјешење, дјело је тима пројектанске фирме "Контура" из Требиња. Предвиђа се градња на око 800 квадратних метара и повезивање три главна локалитета у селу - цркве, која је подигнута на темељима светитељеве родне куће, старе школе и гробља гдје је сахрањена мајка Св. Василија.

"Надам се да ћемо сви истрајати на овом путу, да што скорије и на достојан начин градимо ово мјесто и пренесемо нашим насљедницима, те да се радујемо сваком одласку у Мркоњиће", истиче пројектант "Контура" Требиње Владимир Самарџић.

Укупна вриједност пројекта процјењује се на око 1,6 милиона марака. Влада Србије већ је уплатила 400.000 евра, а из градске управе увјеравају да је и остатак новца обезбијеђен.

"Хвала донаторима, већ се јављају да донирају недостајућу конструкцију, имамо двојицу нових донатора спремних да финансирају ово до краја", рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Србије, наглашава да је од почетка године уложено 10 милиона евра у различите инфраструктурне пројекте у Српској и да ће се тако и наставити.

Надлежни у управи очекују да извођач радова буде изабран до краја године, а да до наредног прољећа почне изградња, која ће, због комплексности посла трајати двије-три године.