latinica  ћирилица
09/08/2018 |  23:00 ⇒ 10/08/2018 | 08:55 | Аутор: СРНА

Аналитичари: Тежак период пред Српском

Аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара упозорио је да је чињеница да ће се нешто неповољно догађати у наредна два мјесеца по институције Републике Српске и по саме грађане, јер сви показатељи и сва истраживања која су радили и странци и опозиција и странке на власти показују да је расположење бирача убједљиво на страни садашње власти у Српској.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

"И тако је и на нивоу БиХ у Сарајеву и на нивоу Републике Српске у Бањалуци. То странцима не одговара. Не одговара им да Милорад Додик, овакав какав се показује у јавности, буде члан Предсједништва БиХ, јер знају да не могу њиме да манипулишу", истакао је Козомара.

Он је за "Спутњик" оцијенио да опозиција нема ниједан једини програм.

"Ништа није понудила народу осим протеста на Тргу Крајине. И они ће сигурно направити неки инцидент да би покушали да власт прикажу као диктаторску, недемократску, која не дозвољава било какву промјену у институцијама", каже Козомара.

Козомара напомиње да неће бити никаквог директног сукоба, односно, како каже, неће бити крвопролића уочи избора и на сам дан избора, али ће бити веома много других закулисних радњи јер, према његовом мишљењу, стране обавјештајне службе уцјењују власт Савеза за промјене у Сарајеву.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже да је Српска осуђена на многе безбједносне игре које се воде са нивоа Сарајева - дестабилизацију, покушај да се економски исцрпљује, да се њени најодговорнији лидери стављају под снажан безбједносни притисак, да се шпијунирају, надзиру, снимају, да се истовремено отежава приступ финансијским институцијама...

"Све се то ради са нивоа Сарајева, а међународна заједница која је градила постдејтонски поредак постала је састави дио тог поретка", напомиње Галијашевић.

Није то само дјеловање кроз мигрантске таласе, који такође праве одређене притиске управо због линија којима се крећу, такозваном џамијском рутом, на којој се, како тврди Галијашевић, у ствари врше додатне мобилизације кадра и прикривање високо рангираних и ниже рангираних командира са ратишта из Сирије.

"Цијели притисак на Српску и њено окруживање одређеним такозваним мигрантским дестинацијама на које се они такође инсталирају, нешто је што је прије свега усмјерено на дестабилизацију пред саме изборе. У овом тренутку је на подручју БиХ много такозваних илегалних миграната, у ствари бивших ратника са сиријског ратишта који нису адекватно идентификовани, који су ушли противзаконито, према којима није предузета ниједна мера коју закон о боравку и кретању странаца БиХ предвиђа", наводи Галијашевић.

Он је навео даје предсједник Српске Милорад Додик добро уочио и улогу људи из Српске који би у Сарајеву требало да представљају њене интересе, али у ствари ништа друго не раде него се труде да оптужују институције Српске, доприносећи тим акцијама које су стално у току.

"Све су то елементи који указују да може да дође и до безбједносних дестабилизација и да су могући и терористички напади и напади на институције Српске. Српска има само МУП, који је нападнут, и њени људи су предмет бесомучне кампање, не само из опозиционих кругова него и из такозване западне мреже невладиних организација, покушаја да се на улици дестабилизује политички систем, дјеловања унутар институција у Сарајеву, и паралелних, паравојних и параобавештајних структура које делују на тлу БиХ", навео је Галијашевић, упозоривши да је пред Српском тежак период.