latinica  ћирилица
10/08/2018 |  09:22 | Аутор: Независне

Три понуде за градњу болнице у Добоју

Ако не буде жалбеног поступка након отварања пристиглих понуда и избора најбољег понуђача, камен темељац за изградњу нове болнице у Добоју могао би да буде положен крајем овог мјесеца или почетком септембра, надају се у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске и управи болнице "Свети апостол Лука".
Добој - Болница - Фото: РТРС
Добој - БолницаФото: РТРС

У Министарство здравља и социјалне заштите пристигле су три понуде за реализацију овог капиталног пројекта.

- Сада иде евалуација понуда и очекујем да ће се крајем мјесеца или почетком сљедећег поставити камен темељац и кренути са градњом - рекао је Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Српске.

- Вјерујем да неће бити проблема у одабиру понуђача, неће бити жалби... Двије компаније из Кине и колико сам ја чуо једна компанија из Њемачке су понуђачи, тако да су они живо заинтересовани да овдје буду партнери у овом процесу - навео је Милорад Живковић, директор болнице "Свети апостол Лука".

Богданић је подсјетио да ће изградњу нове здравствене установе финансирати Влада Републике Српске.

- Није из кредита, то иде из буџета Владе у наредним годинама - рекао је Богданић.

Нова болница ће бити грађена уз магистрални пут М17 у насељу Усора, које је у катастрофалним поплавама 2014. претрпјело велику штету, те је управо због тога дијелом измијењен првобитни пројекат.

- Када смо правили први пројекат, направљен је пројекат у којем су биле предвиђене и неке просторије испод земље, као и мањи број квадрата. Ревизијом тог пројекта направили смо тако да се подигне ниво болнице и да и најнижа тачка неће више бити угрожена од поплаве - појаснио је Живковић.

До изградње нове болнице, услуге пацијентима пружаће стара добојска Болница, која обнављањем опреме настоји да парира осталим установама.

- Ни за три године, колико предвиђамо да ће трајати изградња болнице, опрема неће застарјети и сигурно ће бити један од главних дијелова пружања здравствене помоћи - рекао је Живковић.

Каква је судбина постојеће болнице, изграђене павиљонски давне 1952. године, још није утврђено.