latinica  ћирилица
10/08/2018 |  12:31 | Аутор: СРНА

Малешевић: Хоћемо да закон о ћирилици добије потврду Уставног суда

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас у Бањалуци је формирана радна група за припрему израде закона о ћирилици, који ће се радити дуго јер Српска жели закон који ће бити усвојен у Народној скупштини и добити потврду Уставног суда да је уставан.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

"Да је лако направити тај закон Србија би то урадила за мјесец дана. Они раде на томе око двије године и тај акт још није прошао парламентарну процедуру", рекао је Малешевић новинарима.

Он је навео да је припрема закона о ћирилици кренула од формирања радне групе у којој су и стручњаци за језик и истакнути правници.

На питање како би се требало односити према ћирилици, Малешевић је рекао да ће се о томе више знати када се уради радна верзија закона.

"Прођите кроз град /Бањалуку/, па ћете видјети шаренило, иако су ћирилица и латиница равноправна писма по Уставу. Имате ћириличне натписе на Дому синдиката и још понекој установи или радњи, гдје је то човјек из неких личних разлога ставио. Прођите Русијом па ћете видјети колико има латинице", сугерисао је Малешевић.

Предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић рекла је недавно да је у припремној фази закон којим би ћирилица била нормирана као главно писмо у Српској.

Она је истакла да ће Министарство просвјете и културе бити предлагач оваквог закона.