X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/08/2018 |  12:51 ⇒ 13:13 | Извор: sputniknews.com

Захарова пренијела став Русије о приједлогу за разграничење Срба и Албанаца

Послије сусрета са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова одговарала је на питања новинара и о најактуелнијим политичким темама.
Захарова и Дачић (фото: rs.sputniknews.com) -
Захарова и Дачић (фото: rs.sputniknews.com)

На молбу да коментарише приједлог разграничења у својству рјешења за Косово и Метохију, Марија Захарова је рекла да је руска спољна политика доследна, свиђало се то некоме или не.

„То је посебно важно данас, ако се договори обезвређују. Врло је важно да будеш досљедан у приступима и ставу и то се прије свега односи на руски став везан за проблематику Косова. То нису теоретска истраживања нити хипотетичке анализе, то је практични посао који је заснован на међународном праву. Наш приступ овој проблематици је озбиљан и заснован на међународном праву, на поштовању суверенитета Србије и овај став Русије се није мијењао. У Београду то врло добро знају. Она је подсјетила и шта подразумијева овај став“.

Састанак портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове и шефа српске дипломатије Ивице Дачића
„Проблем Косова је одавно постао међународни проблем. Разматрали смо га и у СБ УН, постоји Резолуција 1244 коју нико није укидао. Нисам сигурна да постоји друга земља која је више бранила поштовање те резолуције од Русије. Наш приступ је такође утемељен на поштовању суверенитета и унутрашњег законодавства Србије. И наравно, ми смо увијек говорили да ћемо подржати договоре који буду постигнути и који буду добри за Србију. То је наш досљедан став“, рекла је Захарова.

Захарова je прецизирала шта Русија неће прихватити.

„Ми нећемо прихватити лаж да је Кoсово одвојено од Сrбије на основу референдума. Неће проћи код нас ситуација кад ће нам причати вадећи само једну ствар, да је то јединствени примјер у Европи. Све што ће бити везано за извртање историјског сјећања такође неће проћи."