latinica  ћирилица
10/08/2018 |  13:28 | Аутор: СРНА

Митровић: Неприхватљиво да ФБиХ објављује спискове Срба

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да је неприхватљиво да Федерација БиХ објављује спискове српских бораца и официра који се доводе у везу са ратним злочинима у Сребреници и навео да је немогуће да је 22.000 Срба учествовало у акцији ослобађања Сребренице, поготово не у стријељању Бошњака.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

Митровић је рекао за Срну да би према тим критеријумима сви Срби били одговорни за грађански рат од 1991. до 1995. године, што није правно могуће и природно није логично.

Према његовим ријечима, Комисија за Сребреницу је радила по диктату бившег високог представника за БиХ Педија Ешдауна тако да су достављани сви спискови припадника Војске Републике Српске, без обзира на то да ли су се тада налазили у оперативи или логистици.

- Крајње је неприхватљиво да такве спискове објављују они који се залажу за помирење и мир, јер таквим понашањем продукују одређене страхове, немире и сукобе међу народима у БиХ - напомиње Митровић.

Митровић истиче да се породице погинулих и несталих из Републике Српске залажу за то да Народна скупштина Српске на сједници 14. августа обавеже Владу да одбаци извјештај Комисије за Сребреницу и формира нову међународну комисију за Сребреницу од 1992. до 1995. године.

Портал Слободна Босна објавио је дио списка од 22.000 Срба који се доводе у везу са ратним злочинима у Сребреници.

На иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика, Народна скупштина Републике Српске ће 14. августа разматрати извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године, која је утврдила да је од 10. до 19. јула 1995. године на подручју Сребренице нестао 7.801 Бошњак.

Комисију је формирала Влада Републике Српске на основу налога Дома за људска права.