latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:15 ⇒ 11/08/2018 | 09:23 | Аутор: РТРС

Уложена знатна средства за развој општине Челинац (ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар финансија, Зоран Тегелтија боравили су данас у Челинцу, гдје су разговарали с руководством ове општине.

Влада је, само у овом мандату, у Челинац уложила око 20 милиона марака, рекла је премијерка и најавила нова улагања.

Начелник општине Момчило Зељковић истакао је да је Влада Српске, у посљедњих неколико година, издвојила је више од десет милиона марака за најзначајније пројекте у овој локалној заједници: четири милиона уложено је у изградњу нове основне школе, уређено је корито ријеке Врбање, а грађанима је, након катастрофалних поплава 2014. године, додијељено 2,5 милиона КМ путем ваучера.

У знак захвалности за све што је Влада досада учинила за Челинац, премијерки Цвијановић, поводом Дана и крсне славе општине, уручена је Плакета почасног грађанина. Начелник општине Момчило Зељковић рекао је да је буџет општине скроман и да без помоћи Влади не би било могуће реализовати кључне инфраструктурне пројекте.

Премијерки Цвијановић уручена плакета почасног грађшанина (Фото: РТРС)

Наредни велики инфраструктурни пројекат је изградња градског моста, за који је Влада Српске издвојила милион, а Влада Србије још пола милиона марака. Начелник општине, Момчило Зељковић, истакао је да су ово била огромна улагања, те да је Челинац општина са доста скромним буџетом и да без подршке Владе динамика развоја не би била на данашњем солидном нивоу.

Премијерка је истакла да је Челинац једна од општина са којом Влада има најбољу сарадњу, те да је општинско руководство активно и увијек имају спремне пројекте. Посебно је похвалила реализацију пилот-пројекта преласка општинског Дома здравља на трезорски начин пословања.

"Рекли су ми да су многе општине имале бојазан како ће овај пројекат функционисати. Он савршено функционише и овај тест на општини Челинац је показатељ за друге општине да се не требају бојати када се послови уредно воде и када имате начин за увођење финасијске дисциплине", истакла је премијерка.

Све ово могуће је захваљујући и стабилном политичком амбијенту, а у Челинцу владајућу коалицију чине исте партије као и на републичком нивоу. Сарадња ће, кажу, бити настављена и убудуће.

Побједа на предстојећим изборима

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је данас у Челинцу да је циљ ове партије и коалиционих партнера побједа на предстојећим општим изборима у БиХ.

"Овдје на локалном нивоу коалиција савршено функционише и утврдили смо изборне циљеве. Веома смо амбициозни, што је засновано на реалним основама, а циљ у овој општини јесте 65 одсто гласова", рекла је новинарима Цвијановићева након састанка са представницима СНСД-а, ДНС-а, СП-а и Уједињене Српске.

Она ја истакла да су у Челинцу коалициони партнери апсолутно јединствени.

Цвијановићева је у Челинцу присуствовала и проширеном састанку са руководством и члановима Општинског одбора СНСД-а.

"Желим да охрабрим нашу структуру да буде мобилна, јака, чврста и да врло јасно излази са ставовима и разговара са нашим грађанима", додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске до сада повећала пензије за 20 одсто и да ће бити настављено даље.

Челинац: Састанак ОО СНСД (Фото: РТРС)

"Донијели смо законе о повећању плата, које се односи и на реални, односно приватни сектор. Постигли смо рекордне показатеље када је ријеч о броју запослених, а тренд се наставља и ове године и биће још боље наредне године. Имамо рекордне показатеље у привредној активности и покривености увоза извозом и то се наставља", подсјетила је Цвијановићева.

Она је поновила да је повећан буџет за пољопривреднике са 60 на 71 милон КМ, уведена нова социјална права, ријешена питања демобилисаних бораца, уведен матерински додатак за незапослене породиље, као и помоћ за цивилне инвалиде.

"Сасвим отворено кажем да чланови СНСД-а могу погледати грађанима у очи, јер су наши људи и Влада урадили огроман посао. Били смо суочени са бројним притисцима из Сарајева и међународне заједнице и блокирани од Савеза који мијења име. Сада још има 200 милиона КМ који нису реализовани, јер то неће они. Упркос блокадама постигли смо одличне резултате као Влада, али и локалне заједнице гдје имамо власт", каже Цвијановићева.

Она каже да СНСД зна шта и како треба да ради.

"Долазе нова повећања пензија и плата. О наредним мјерама које смо договорили са послодавцима нећу да причам, јер се обезврјеђују. Мени је важно да на састанцима са социјалним партерима то договорим. Извјесност и предвидивост су наше карактеристике. Нема више проблема и неизвјесности и буџет је стабилан и нема ствари која сада може да искрсне као проблем. Република иде напријед и вјерујем да ће нардне године бити много јача него сада, јер имамо солидну финансијску основу за напредак и раст", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је Српска захвална и Влади Србије због новца који улаже у Републици Српској.

"Значајна је симболика да Србија овдје улаже и има добру сарадњу са властима у Српској, што ће бити настављено и наредне године", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева са  члановима ОО СНСД-а Челинац (Фото: РТРС)

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Челинац Владо Глигорић рекао је да је данашњим састанком потврђена добра сарадња коалиционих партнера.

"Наш циљ на изборима јесте побједа, односно 65 одсто гласова у нашој општини. То се односи и на појединачне функције и идемо према побједи и стабилној скупштинској већини у Српској и на нивоу БиХ", каже Глигорић.

Члан ДНС-а Недељко Бабић каже да је задатак чланова ове партије, које им је дало страначко руководаство, да подрже кандидата за српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и кандидата за предсједника Српске Жељку Цвијановић.

"Они раде нон-стоп и што би ми кварили оно што је добро. Они су доказани, показани и најбољи и ДНС то подражва. Коалициона сарадња је одлична и вјерујем да ће тако и остати", рекао је Бабић.

Гојко Дујаковић из Уједињене Српске рекао је да коалициони партнери функционишу добро, што је видљиво и из реализације значајних инфраструктурних пројеката у Челинцу.

Члан СП-а Дејан Куртиновић навео је да ће СП подржати кандидата за српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и кандидата за предсједника Српске Жељку Цвијановић.

"Подржаћмо ове кандидате, јер је видљив њихов рад. И СП има квалитетне кандидате на листама за предстојеће изборе", рекао је Куртиновић.