latinica  ћирилица
10/08/2018 |  18:17 | Аутор: СРНА

РХМЗ РС: Неће бити екстремних врућина до краја августа

У Републици Српској до краја августа не би требало да буде нових топлотних таласа, попут овог који ће трајати до вечерас, рекао је метеоролог РХМЗ РС Игор Ковачић.
Врућине - Фото: илустрација
ВрућинеФото: илустрација

Ковачић је навео да овај талас није био изражен са екстремним температурама, које подразумијевају 40 и више степени Целзијусових.

"Дугорочне прогнозе говоре да неће бити таквих екстремних таласа, али да ће бити периодично топлотних. Сљедећи очекујемо 21. и 22. августа и нешто пред крај мјесеца", навео је Ковачић.

Он је рекао да је петак донио нестабилности на истоку, а у вечерњим часовима очекују се и на западу, које ће донијети освјежење.

"Сутра у току дана нестабилности су могуће најприје у централном појасу, потом на истоку, гдје се очекује и јачи развој облака уз пљускове са грмљавином и локалне непогоде са обилнијим падавинама", најавио је Ковачић.

Према његовим ријечима, доћи ће до пада температуре, те ће на западу бити до 28 степени, на истоку до 33, а на југу до 35 степени Целзијусових.

Он је рекао да недјеља доноси смиривање временских прилика, ујутро ће бити промјенљиво облачно, а током дана претежно сунчано и поново топлије вријеме, са јутарњим температурама ваздуха од 13 до 18, на југу до 23 степена, а највиша дневна температура биће од 29 до 34, на југу око 36 степени Целзијусових.

"У понедјељак, 13. августа, биће претежно сунчано и веома топло. Поподне на југоистоку могућ је развој облака који ће само понегдје у брдско-планинским предјелима донијети краткотрајне пљускове. Највиша дневна температура ваздуха кретаће се од 31 до 36, у вишим предјелима од 27 степени Целзијусових", навео је Ковачић.

Према његовим ријечима, у уторак, 14. августа, ујутро биће сунчано и пријатно, осим на сјеверу гдје ће бити промјенљивије са периодичним пљусаковима, а у поподневним часовима могуће су јаче нестабилности које ће најавити нову промјену времена и пристизање свјежијег ваздуха.

Ново освјжење у сриједу ће донијети пљускове са грмљавином, а понегдје и локалне непогоде и благи пад температуре - између 28 и 33 степена.

"Четвртак и петак доносе нешто стабилније вријеме уз рјеђе нестабилности. Максимална температура биће од 26 и 32, а у петак између 28 и 33 степена Целзијусова", рекао је Ковачић.

Он је навео да субота и недјеља доносе право љетно вријеме и највјероватније изостанак нестабиности, уз температуре између 30 и 35 степени Целзијусових.