latinica  ћирилица
11/08/2018 |  08:01 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Гламоч: Oткривен споменик за погинуле борце и цивиле

У порти Храма Свете Тројице у Гламочу откривен је и освештан споменик за 99 погинулих припадника Гламочке бригаде Војске Републике Српске и 43 цивила са подручја ове општине који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Сергије освештао је споменик.

Присуствао је и министра рада и борачко-инвалидске заштите Миленка Савановића, као и бројни званичници из Републике Српске, представници Српске православне цркве, српских повратничких општина у Федерацији БиХ и породица погинулих бораца и цивила.

- Након више од 20 година од краја ратних сукоба у БиХ, биће откривен и освештан споменик за погинуле припаднике наше војске који су животе дали за слободу српског народа, што не смије бити заборављено, као ни страдање цивила са подручја наше општине -  рекао је раније Срни парох гламочки Слободан Кљајић.

Он је нагласио да је Гламочка бригада дала огроман допринос у стварању Републике Српске.

"Откривање споменика значајно је и за све нас који сада у тешким условима живимо у Гламочу, јер ће подсјећати на хероје који су бранили вјековна огњишта. Наша љубав према Гламочу огромна је и тако мора и остати", истакао је Кљајић.