latinica  ћирилица
11/08/2018 |  12:30 ⇒ 12/08/2018 | 08:36 | Аутор: СРНА

Кошарац: Појединцима из СДС-а кампању води Туђманов савјетник

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да странке из "савеза за поразе", критикујући добре односе предсједника СНСД-а и ХДЗ-а Милорада Додика и Драгана Човића, те легитимну сарадњу водећих партија српског и хрватског народа у БиХ, дјелују по политичкој матрици СДА и странаца који политике СНСД-а и ХДЗ-а сматрају највећим препрекама за стварање унитарне БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Реагујући на саопштења коалиције СДС-а, ПДП-а и НДП-а, у којима се оштро критикује подршка СНСД-а захтјевима ХДЗ-а за стварање трећег ентитета у БиХ, Кошарац је у изјави за Срну упозорио да такве критике упућују они који су у протекле четири године са ХДЗ-ом дијелили власт у заједничким институцијама у Сарајеву.

"У протекле четири године никада нисам чуо никога из СДС-а, ПДП-а и НДП-а да ће иступити из власти у Сарајеву, уколико ХДЗ не промијени своју политику и не престане да заговара стварање трећег ентитета. Од /Младена/ Иванића, /Младена/ Босића и /Вукоте/ Говедарице, такође, нисам чуо да ће напустити заједничке институције, уколико ХДЗ не омогући Србима да буду конститутивни у кантонима са хрватском већином и да имају право на српски језик и ћирилично писмо", нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да су странке из "савеза за поразе" почеле да критикују политику ХДЗ-а тек кад се распала коалиција која је чинила власт у Сарајеву и када је Савјет министара изгубио подршку у оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

"Та коалиција се распала јер су од Бакирове тврдолинијашке и унитаристичке политике побјегли сви, осим СДС-а, ПДП-а и НДП-а", истакао је Кошарац.

Он је нагласио да СНСД никада неће подржати стварање било каквог трећег ентитета на штету Републике Српске.

"Ми подржавамо права која Хрватима припадају као конститутивном народу, али иста та права веома јасно тражимо и за Србе на цијелој територији федерације БиХ. На томе ћемо наставити да инсистирамо, поготово након октобарских избора", поручио је Кошарац.

Он је рекао да га чуди то што сарадњу између СНСД-а и ХДЗ-а критикују званичници СДС-а, којима, како је истакао, предизборну кампању воде савјетници некадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана.

"Сигуран сам да ће савјетници предсједника САД Доналда Трампа много више помоћи СНСД-у, него што ће Туђманов савјетник помоћи појединцима из СДС-а", навео је Кошарац.