latinica  ћирилица
11/08/2018 |  14:57 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Српска биљежи пораст у производњи и квалитету млијека

Република Српска биљежи пораст у производњи и квалитету млијека, а анимална производња учествује са 55 одсто укупне пољопривредне производње у бруто домаћем производу, изјавио је министар пољопривреде Стево Мирјанић приликом посјете фарми Чедомира Боројевића у Тишини код Шамца, једног од највећих произвођача млијека у Српској.

Министар Мирјанић подсјетио је да је Влада Републике Српске у протеклих пет година само у мљекарски сектор уложила више од 100 милиона марака, што је допринијело развоју и осавремењавању производње, али и повећању извоза.

"Ми смо у прошлој години имали извоз аграрних производа, што је прије свега омогућено кроз подстицаје Владе разним видовима привређивања из области аграрног сектора, имали смо нешто мање од 400 милиона марака. Увјерен да за најмање три до четири године аграрни сектор може дати извоз најмање милијарду евра", наводи Мирјанић.

Чедомир Боројевић, произвођач млијека из Тишине код Шамца наводи да са производњом коју има, а већ је за шест мјесеци произвео 707.000 литара млијека, може да се израчуна шта то значи.

"Премија од 30 фенинга за млијеко стандардног квалитета, што значи да ресорно министарство и у том дијелу води рачуна да произвођачи млијека добију управо оно мјесто које и заслужују", каже Чедомир.