latinica  ћирилица
11/08/2018 |  16:45 ⇒ 12/08/2018 | 09:40 | Аутор: РТРС

НСРС - повући стари извјештај и формирати нову комисију о Сребреници

А на посебној сједници, народни посланици требало би да одбаце Извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године, који не познаје страдање 2.600 Срба у средњем Подрињу.

То је веома важно, истиче директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и додаје да је потребно формирати нову међународну комисију за Сребреницу, која ће обухватити све догађаје од 1992. до 1995. године.

Да је формирање нове комисије од изузетног значаја истиче и премијерка Жељка Цвијановић, јер, како каже, постоји несклад у одређеним стварима које су написане у старом извјештају о Сребреници, који треба повући.

Извјештај о Сребреници третира само једну димензију, а то су тешка страдања Бошњака, каже Цвијановићева и додаје да у њему не постоје подаци о страдањима других. Осим тога, ограничен је на један период и не обухвата цијели рат. Ни бројеви жртава, који су наведени, не одговарају чак ни хашким пресудама, истакла је премијерка.

"Разумијемо да је тај извјештај, који је написан прије 14 година, рађен под великим притиском и да су људи рачунали да се направи такав извјештају и да са себе скину терет, али дошло је вријеме и потреба да се неке ствари исправе, уваже и да се узме у обзир оно што су укупна страдања на том простору која су била тешка за Бошњаке, али и за српско становништво", наводи Цвијановићева.

Подсјетила је да за страдања Срба нико није одговарао, док су за страдања Бошњака починиоци осуђивани и на нивоу БиХ и међународних судова. Због свега тога, веома је важно да Народна скупштина Републике Српске на сједници 14. августа разматра извјештај Комисије за Сребреницу и да буду донесени закључци о одбацивању тог извјештаја истакао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

"Може ли, било који документ, који је донесен под таквим притиском, бити валидан? Ја мислим да не може. Он може бити мањакав, са пуно грешака. И зато је веома важно да посланици постигну консензус о овом питању и одбаце га, бар посланици из српског корпуса", наводи Којић.

Републички центар је, за сједницу Народне скупштине, припремио и извјештај о раду и резултатима рада комисије за Сребреницу, у којем је закључено да је објективно сагледавање догађаја у Сребреници и сребреничкој регији од 1992. до 1995. године неопходно ради јачања повјерења и толеранције међу народима у БиХ, због чега је потребно формирати нову, међународну комисију, која би утврдила све чињенице.