latinica  ћирилица
12/08/2018 |  11:51 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Н. Град: Удружења од интереса за општину могу да рачунају на помоћ из буџета

У Новом Граду дјелује око педесет удружења грађана и невладиних организација.

Многи од њих користили су буџетска средства за дјеловање. Убудуће само она удружења од интереса за општину Нови Град, моћи ће да рачунају на помоћ из буџета.

Удружење грађана "Дар природе", основано је прије петнаест година. Углавном су радили на пројектима заштите човјекове околине. Дио средстава за своје активности, добијали су и из буџета општине.

"Удружење "Дар природе" је основано у складу са Законом о фондацијама и удружењима Републике Српске.Такођер смо испунили све процедуре односно законске претпоставке а у смислу тога и активнсоти које радимо на подручју наше општине. Сматрамо да испуњавамо те услове, јавићемо се на конкурс који буде објављен", рекао је Владимир Мирић, предсједник УО "Дар природе".

С обзиром да до сада нису били прописани, одборници Скупштине општине Нови Град, недавно су усвојили одлуку о критеријумима о дјеловању удружења од општег интереса. Предвиђено је да начелник општине расписује конкурс о додјели статуса удружења од општег интереса.

"Шта то значи? Значи да ће та удружења која добију статус удружења од посебног општег интереса за подручје општине Нови Град у наредних пет година уживати буџетску подршку кроз грантове. Сам начин додјеле је прописан кроз четрнаест прописаних критерија", каже Бојан Лукач, замјеник начелника општине Нови Град.

Висина средстава која ће бити додијељивана удружењима зависиће од програмских циљева удружења и средстава која су користили претходних година. У овој години, кроз грантове за удружења, издвојено је пола милиона марака.