latinica  ћирилица
12/08/2018 |  12:48 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Ђурић: Некажњен злочин - мрља на образу међународне мисије

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас поводом 15 година од убиства и рањавања српске дјеце у Гораждевцу да чињеница да овај монструозни терористички акт није добио судски епилог оставља мрљу на образу међународних мисија чији је основни задатак био успостављање владавине права и закона на поратном Космету.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је поручио да је иза Срба 15 година туге и бола, али и узалудног очекивања и наде да ће тај злочин бити расвијетљен, а злочинци приведени правди.

"Починиоци злочина у Гораждевцу као и убице жетелаца у Старом Грацком, породице Столић у Обилићу и путника аутобуса "Ниш експреса" код Подујева морају бити кажњени у име правде, али и као доказ да је вријеме идеологија мржње и зла за нама", рекао је Ђурић.

Он је констатовао да се будућност српско-албанских односа не може градити на нерасвијетљеним злочинима и заташкавању истине те да је зато кажњавање терориста и злочинаца несумњиви интерес оба народа.

Према његовим ријечима, српска дјеца која су убијена и рањена док су се купала у ријеци Бистрици симбол су мучеништва и страдалништва српског народа на Косову и Метохији у годинама по доласку међународних снага у српску јужну покрајину.

"Њихови прекинути млади животи су и данас, као и тог 13. августа 2003. године, упозорење да зло не спава и да је трајан и одржив мир нешто за шта се сви морамо борити", рекао је Ђурић.

У нападу албанских терориста на српску дјецу на ријеци Бистрици у Гораждевцу убијени су Иван Јововић /19/ и Пантелија Дакић /12/, а тешко рањени Ђорђе Угреновић /20/, Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/ и Драгана Сабљак /13/.

Убиство дјеце осудили су тада домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна сједница Савјета безбједности УН.

За злочин још нико није одговарао, а Еулекс је усљед недостатка доказа затворио истрагу коју је по доласку на Косово и Метохију преузео од УНМИК-а.

Убиство у Гораждевцу спада у један од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово.

У Гораждевцу данас живи око 700 Срба, што је трећина њиховог броја од прије 1999. године.