latinica  ћирилица
12/08/2018 |  13:48 | Аутор: РТРС

Дачић: Задовољство што и Додик дијели моје мишљење

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је, поводом изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика да Србија треба да интегрише у свој састав четири општине на сјеверу Косова и Метохије, да му је драго што и други дијеле овај став који он заговара већ десет година.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Ја то причам десет година", рекао је Дачић новинарима након неофицијелног сусрета са портпаролом Министарства спољних послова Русије Маријом Захаровом у београдском хотелу "Москва".

Говорећи о разграничењу као могућности рјешења проблема Косова и Метохије, Дачић је рекао да је рано говорити о томе да ли Русија и САД подржавају идеју Београда о разграничењу са Албанцима, јер је уопште далека могућност да се дође до неких договора о рјешењу за Космет.

Дачић је додао да предсједник Србије Александар Вучић и он стално разговарају са руским званичницима.

"Ми ништа не радимо иза леђа нашем главном стратешком партнеру, земљи која нам даје највећу подршку. С друге стране, то је тема о којој се разговара са најважнијим земљама, без обзира што ЕУ води дијалог. Нема трајног рјешења без учешћа и других земаља", рекао је Дачић.

Он је навео да је Београд отворен за дијалог и налажење трајног рјешења за питање Космета и додао да ће то бити тема свих састанака у септембру, али и сада у августу.

Дачић је указао да су САД отворене да се о свему разговара, укључујући и идеју разграничења.

"Дошло до промене америчког става када је реч о томе да се ипак отвори могућност да се и даље води дијалог о налажењу трајног рјешења за проблем Косова. Сада се то променило доласком нове администрације. Они не преферирају сада, нити предлажу неко рјешење, али отварају могућност да се у непосредном дијалогу Београда и Приштине дође до обострано прихватљивог рјешења", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, то је довољно да се ипак отворе врата за дијалог.

"Против смо учлањења Косова у међународне организације док се не реши питање статуса и отворени смо за дијалог. Ако нема дијалога ми никад нећемо признати независност Косова, једнострани акт који су они донели", поручио је Дачић.

Он је истакао да многе земље у Европи и САД увиђају да то питање није ријешено и да Београд наставља своју борбу за одбрану територијалног интегритета и суверенитета и разговоре са земљама да наставе са повлачењем признања Косова.