latinica  ћирилица
29/08/2018 |  14:09 ⇒ 30/08/2018 | 09:25 | Аутор: РТРС

ХЕ на Дрини, највећи заједнички пројекат Српске и Србије, вриједан 200 милиона евра

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је на конференцији за новинаре у Требињу након девете заједничке сједнице Влада Српске и Србији, да се сарадња Српске и Србије наставља кроз реализацију конкретних пројеката. Она је истакла да је усвојено 16. важних закључака.

Премијерка Српске је навела да ће Српска и Србија први пут радити на заједничком пројекту у области енергетике и додала да су у питању пројекти ХЕ Фоча и ХЕ Пауци. Пројекат хидроелектрана на Дрини је најзначајнији пројекат договорен на заједничкој сједници.

- Ови пројекти вриједе 200 милиона евра, а у питању је снага од 90 мегавата. Такође имамо конкретну сарадњу у области намјенске индустрије, што је јако значајно - нагласила је Цвијановићева.

Градња хидроелектрана Фоча и Пауци, отвориће врата и за сву будућу сарадњу у области, у којој располажемо огромним ресурсима.

- То ће бити први пут да наше електропривреде заједнички реализују један важан пројекат. Надама се да ће то бити начин да се отворе врата за будућу сарадњу у области енеретике, гдје располажемо огромним ресурсима и потенцијалима, због чега то желимо да ставимо у функцију развоја Српске и Србије, али и друштва у цјелини и свих наших грађана - рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да ће активности на овим пројектима почети већ у септембру, док је током 2019. године предвиђена интензивна припрема њихове реализације. Цвијановићева је посебно захвалила премијерки Србије Ани Брнабић што је подржала реализацију ових пројеката.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић поручила је данас да је Република Српска јача кад је јака и Србија.

- Радимо на још више пројеката. Честитам премијерки Цвијановић и предсједнику Додику на напретку Републике Српске, на буџетској стабилности и финансијској стабилности - навела је Брнабићева.

Предсједница Владе Србије истакла је да је Србија од 2014. године у Српску инвестирала и донирала 21.500.000 евра у пројекте  које су кандидовале локалне заједнице. Неки од тих пројеката су, како је рекла, изградња водоводног система у селу Баљци у општини Билећа, као и ревитализација старог града у Требињу.

- Један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката је и мост Братољуб,  изградња дионице Тјентиште - Брод на Дрини у склопу магистралног пута М20 Гацко - Фоча и отварање вртића "Србија" - нагласила је Брнабићева.

Највећи искорак, рекла је она, направљена је у области туризма, енергетике, инфраструктуре, јавне управе и борбе против организованог криминала.

- Од посебне важности, што се тиче туризма, је потписивање уговора о адаптацији и уређењу подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику. У току је јавни позив за извођача радова и очекујемо да ће они почети у октобру - истакла је Брнабићева и додала да заједничке сједнице двије Владе нису само протоколарне, већ да се на њима договарају конкретни пројекти.

У Требињу су данас потписани меморандуми о сарадњи двије владе.