latinica  ћирилица
07/09/2018 |  17:53 ⇒ 08/09/2018 | 08:22 | Аутор: РТРС

Стање са мигрантима у Унско-санском кантону демантује Мектића

Након редовног састанка Оперативног штаба за праћење илегалних миграција, министар безбједности БиХ, Драган Мекић, рекао је да се у Унско-санском кантону број миграната драстично смањио, и да их је тамо тренутно око хиљаду и по. Како је рекао, већина их је успјела да се домогне Хрватске и Европске Униије. Мектића, ипак, демантују подаци Кантоналног Мупа, али и стање на терену.

Од почетка године, полиција Унско санског кантона евидентирала је 6.215 миграната, од чега 5.118 у Бихаћу и 1.097 на подручју Велике Кладуше. Данас, миграната је нешто мање, међутим, према подацима кантоналног МУП-а, не може се говорити о изненадном и драстичном смањењу њиховог броја.

"Тачан број миграната који се налазе на подручју града Бихаћа и Велике Кладуше не располажемо, а по нашој слободној процјени, број миграната креће се од 3.000 – 3.500 на подручју града Бихаћа и око 500 миграната на подручју Велике Кладуше". рекли су из МУП-а УСК.

Мигранти не могу ни у Хрватску, јер је приправност цијелом дужином границе са БиХ подигнута на највиши ниво. У то се увјерила и хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић, која је претпрошле ноћи посјетила мјеста на граници које мигранти из БиХ најчешће користе при покушају илегалног преласка. Хрватски полицајци располажу чак и термовизијским камерама и дроновима.

"Дошла сам намјерно у обилазак ноћне патроле да видим мало какав је рад у овим отежаним условима, поготово сад како крећемо ка раној јесени када ће услови бити све сложенији. Дојам је изврстан", рекла је предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

А да је прелазак хрватске границе готово немогућа мисија тврде и мигранти. Многи од њих безуспјешно су покушали и више од 10 пута.

"Покушао сам пет пута. Међутим, сваки пут су ме ухватили, претукли и вратили назад", изјавио је Вадиа Газиа из Сирије.

"Покушала са два пута. Моја мајка је успјела да пређе, али полиција је ухватила мене, брата и оца, и вратила нас назад", каже Јасмин Мохамед из Ирака.

"Ходао сам дебет дана, и крио се у шумама. Међутим, у унутрашњости Хрватске полиција ме је примијетила и депортовала", рекао је Кишам Адам из Сирије.

Подаци МУП-а говоре и да у овај кантон дневно пристиже између 50 и 60 миграната. Број више није важан, кажу становници, већа брига је безбједност.

Због противљења локалних власти да се мигрантски центар формира у напуштеном погону предузећа Агрокомерц, највећи број миграната из Велике Кладуше и даље је смјештен у привремено шаторско насеље Трнови.