latinica  ћирилица
09/09/2018 |  13:02 ⇒ 20:08 | Аутор: РТС

ВУЧИЋЕВЕ ПОРУКЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Не признајемо Косово, рјешење ни на видику!

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Косовској Митровици да је његова обавеза да каже да ће Србија и у добру и у злу увијек бити уз свој народ на Косову и Метохији. Још немамо никакав нацрт рјешења, нисмо ни близу њега, али имамо обавезу да разговарамо, поручио је Вучић и нагласио да ће неко, некада у будућности морати да постигне договор са Албанцима.
Вучић током обраћања у Митровици - Фото: РТС
Вучић током обраћања у МитровициФото: РТС

Подсјећамо, колону у којој се налазио предсједник Србије Александар Вучић, који је јутрос кренуо ка селу Бање, зауставила је косовска полиција. Након повратка у Косовску Митровицу Вучић се обратио народу.

Предсједник Вучић је рекао да је на КиМ дошао да отворено разговара о тешкој позицији Србије и то на једини начин на који се истина саопштава – очи у очи, лице у лице.

"Не знам колико ће Србија да ме слуша, али да ћутим не могу и не смијем, али још мање смијем да се правим невјешт и луд. Народ ми је пружио повјерење, а мандат ми је оно што је прописао и владика Николај: ако треба да браним себе, има да ћутим, ако треба да браним истину, има да говорим", истакао је Вучић.

Предсjедник Србије каже да му је дужност да прича и о неоствареним сновима и илузијама, о томе што смо вјеровали да надмоћни и вјечни и да су други глупљи и слабији од нас.

Срби су гинули и за Книн, и за Сарајево и за Приштину а данас је, подсјећа, тамо мање Срба него што их је икада било.

"Нема нас тамо не зато што су други били јачи и паметнији, већ зато што нисмо схватили да нисмо сами у свијету и да се без свијета не може", поручио је Вучић.

Видјели смо, каже, и слушали само себе, а други нас нису занимали.

"Платили смо цијену и нисмо постали већи на начин на који су то неки замишљали - данас без капи крви постајемо већи - јер радимо, а не ратујемо, дјеца расту, а не сахрањујемо их после бомбардовања. Љубимо земљу своје дјеце, а не својих предака, данас имамо своје место у свијету, свакога дана смо све угледнији и уваженији - у Бриселу, Вашингтону и, наравно, Москви и хвала пријатељима у Русији који су увijек били уз нас", истакао је Вучић.

"Мој посао реалност а не митови" 

Компромис је, каже, кад свако добије по нешто а нико не добије све.

"Нећу да радим против своје земље и нећу да лажем свој народ", напоменуо је Вучић.

Вучић је истакао да његов посао нису митови, већ реалност.

"Оно што јесте сада и овдје, на овом Косову и овој Србији а не некој небеској Србији. Више пута смо пали са те небеске и више немамо кога да шаљем на то небо, са неба се људи не враћају", напоменуо је председник.

Нема нас, пријатељи, поручио је Вучић истичући да се не рађамо довољно а умиремо превише, напуштамо села и градове.

"Остали сте овде ви најјачи и најхрабрији. На заборавите да нас је почетком деведесетих било три пута више на КиМ. Зато данас не певам борбене пјесме и нећу да вас хушкам. Нећемо дозволити да неко користи муницију и оружје против вас", навео је председник Србије.

Ово све кажем зато што вас хоћемо живе, хоћемо српску дjецу, школе, уџбенике, обданиште, породилишта, игралишта, путеве и фабрике, поручио је предсједник.

Одговарајући на наводе да ова власт мора до краја године да призна независност Косова, предсjедник је истакао да никоме од нас не пада на памет да у том послу учествује.

"Овде пред вама отворено говорим - немамо никакав нацрт рјешења, нисомо ни близу њега, али имамо обавезу да разговарамо", нагласио је Вучић. 

"Да сачувамо мир, земљу и народ" 

Моја и наша идеја за сутра и за будућност Србије и Срба је да сачувамо наш народ, да чувамо земљу, чувамо мир и покушамо да успостављамо мостове повjерења, да тежимо договору чак и када знамо да је немогуће, рекао је предсjедник Вучић.

"Хвала свима у Европи и свијету који схватају важност нашег разговора. Бољег живота нема преко пречице ни за нас ни за њих, морамо да живимо заједно и зато ћемо да разговарамо и преговарамо", истакао је Вучић.

Како каже, неко некада у будућности ће морати да постигне комрпомис са Албанцима.

"Приче да ћемо некада да им вратимо мило за драго су бајке за малу дјецу, баш као и албанске приче да ће Срби сами нестати. Неће бити ни лаких ни једноставних рјешења", поручио је предсједник. 

Наглашава да прије свега морамо себе да мијењамо, да чувамо језик и културу свуда гдје Срби живе.

Нијемци су, каже, и у најтежем тренутку остали на Гетеу и Шилеу, а ми, истиче, имамо и Теслу и Пупина и Пекића и Владету Јеротића.

"Рјешење, понављам, није ни на видику, али се надам и Богу молим да га макар неко у наредних десет или двадесет година постигне. Све друго значило би крај нашег постојања на Косову и Метохији", нагласио је Вучић.

"Бирали сте ме за живот" 

Предсједник указује да ће свака нова школа и болница бити доказ да смо урадили праву ствар.

"Моја намјера је да побиједимо и да кад почнемо да побеђујемо, више никада не губимо и да Србија први пут победи без ужаса и гробоава. Имамо намјеру да ова земља буде велика по томе што ће да усвоји будућност радом и дјецом. Такве битке су пред нама", истакао је Вучић.

Мало нам је живота остало у Србији, каже Вучић напомињући да зато морамо да га чувамо и да му дамо шансу да ојача.

"Биолошки као народ смо пред амбисом, нестаћемо ако поново то урадимо, нећемо имати ништа, живјећемо један те исти резултат – у коме увијек губимо", наводи Вучић.

Двадесети век нас је, истиче, убио и изгубили смо толико људи да нећемо моћи да их надокнадимо.

"Дајте да нешто добијемо, да наша црква буде наша а не да нам сутра нову цркву измисле. Да сам помињао пушке, добио бих више аплауза, а ја то не могу и не умијем. Бирали сте ме за живот", подвукао је предсједник.

Вучић каже да српском народу могу да пријете, да узимају оно што му припада, а да је његов одговор да Србија то неће дозволити.

"Нећу да се јуначим, али им кажем да моје ријечи озбиљно схвате - нећу се ни једног тренутка двоумити да заштитим наш народ на Косову и Метохији", истакао је предсједник Србије.