latinica  ћирилица
09/09/2018 |  13:05 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Злочинац Норац на обиљежавању 25 година од акције "Медачки џеп"

Осуђени ратни злочинац Мирко Норац појавио се данас на обиљежавању 25 година од војно-полицијске операције "Медачки џеп" у Госпићу, у којој су почињени страховити злочини над српским цивилима и војницима.
Мирко Норац - Фото: Novosti.rs
Мирко НорацФото: Novosti.rs

Осуђени ратни злочинац који, како је изјавио за медије, није дио службеног протокола, виђен је на миси за погинуле хрватске војнике на којој су још били и хрватски министар одбране Дамир Крстичевић, те Мирко Шундов, начелник Главног штаба Оружаних снага Хрватске.

"Та акција не вуче никакве репове те је обављена према правилима Женевске конвенције. То што неки измишљају и раде од тога циркус, то је неки други проблем", рекао је Норац, а преноси Н1.

Норац је осуђен за ликвидације око 40 српских цивила у Госпићу и по командној одговорност за злочине у Медачком џепу. Казна му је обједињена на 15 година.

Након одслужене двије трећине казне условно је пуштен на слободу у новембру 2011. године. Није се покајао ни због једног злочина, чак ни због тога што је на стратишту близу Госпића лично усмртио непознату женску особу.

Операција "Медачки џеп" одвијала се од 9. до 11. септембра 1993. године против јединица Републике Српске крајине.

Хрватски портал "Индекс" подсјећа да је та акција довела до негативне перцепције хрватске војске због намјерних паљења кућа, убијања стараца и старица чија су тијела запаљена, те злочина гађања ножевима живог за дрво објешеног заробљеног војника, вјешања за руке, бичевања, посипања соли по крвавим леђима, те понижавања заробљеног војника.