latinica  ћирилица
09/09/2018 |  13:34 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Регион у хаосу, са Косова послате лоше поруке

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је регион у хаосу за шта је крива међународна заједница, те да су данас послате лоше поруке са Косова гдје је предсједник Србије Александар Вучић покушао да посјети Србе у селу Бање у дреничком крају, али су Албанци подигли барикаде и онемогућили пролазак.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Ова регија је у хаосу. Морам рећи да је већина тога резултат погрешне укључености међународне заједнице у микросферу у свим тачкама западног Балкана", рекла је Цвијановићева новинарима у Станарима.

Према њеним ријечима, међународна заједница је увијек на свакој од ових тачака једне охрабривала, а друге настојала да кажњава.

Она је навела да у цијелој регији више нема ниједног ријешеног питања и да односи Београда и Приштине нису бољи.

"Говоримо о унутрашњем процесу који се тамо дешава и који би требало да већ изњедри одређена рјешења", навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је додала да ни на регионалном плану нису бољи односи између Београда и Загреба, али ни у оквиру БиХ.

"Толико година након рата, да не можете да уредите основне односе. Значи, није кривица само на домаћим структурама него постоји кривица, велика одговорност на међународној заједници", оцијенила је Цвијановићева.

Бивши припадници терористичке ОВК јутрос су блокирали путеве према селу Бање у насељу Србија, јужно од Ибра, које је током боравка на Косову и Метохији требало да посјети предсједник Србије Александар Вучић.

Влада привремених институција у Приштини јутрос је отказала Вучићеву посјету селу Бање из безбједносних разлога, али је предсједник Србије, упркос таквој одлуцио кренуо макадамским путем.

Конвој у којем је био предсједник Србије зауставио је КПС у селу Угљаре, а након тога се вратио према Косовској Митровици.