latinica  ћирилица
09/09/2018 |  14:29 | Аутор: СРНА

На Космету нападнуте репортерке "Дојче велеа"

Двије репортерке "Дојче велеа" нападнуте су током извјештавања о блокадама путева током данашње посјете предсједника Србије Александра Вучића Косову и Метохији.

Оне су успјеле да се врате ка сјеверу Косова уз помоћ локалног становништва и полиције, јавља "Дојче веле" на свом сајту.

Како се наводи, репортерке "Дојче велеа" Сања Кљајић и Елона Елези нападнуте су на путу за село Бање, у општини Србица, одакле су извјештавале о блокадама пута у знак протеста због посјете српског предсједника Александра Вучића.

Оне су паркирале аутомобил српских регистарских ознака код мјеста Преказ гдје су се у том тренутку налазиле јединице КФОР-а.

Како је наведено, након повлачења међународних снага група од десетак демонстраната са барикада их је пријетећи окружила, говорећи да их "провоцирају" таблицама и тражила од Сање Кљајић да покаже личне документе пошто не говори албански, како би видјели да ли је Српкиња.

"На тренутак је изгледало да нас неће пустити да одемо", рекла је Кљајићева.

Репортерке су навеле да је косовска полиција реаговала професионално и држала демонстранте на одстојању док су им локални Албанци запослени на бензинској пумпи помогли да скину српске таблице и крену ка сјеверу Косова.

Сања Кљајић је била једина новинарка из Србије која на овом дијелу пута извјештавала са барикада, наводи "Дојче веле".

"Јасно је било да нисам добродошла чак ни као новинарка `Дојче велеа`. Момак који ми је тражио личну карту је био врло нападан и на тренутак ме је био страх да нећемо успети да се извучемо, јер су схватили да сам из Србије", рекла је она.

"Дојче веле" преноси да су према извештајима "Инсајдера" и агенције Тањуг и новинари тих медија нападнути у близини Бања када су наишли на барикаде.