latinica  ћирилица
09/09/2018 |  14:52 | Аутор: СРНА

У уторак одлука о Закону о кривичном поступку

Дом народа на сједници заказаној за уторак, 11. септембра, требало би да донесе одлуку у вези са измјенама и допунама Закона о кривичном поступку, чије је усвајање потребно како би се провела одлука Уставног суда БиХ.
Дом народа БиХ - Фото: РТРС
Дом народа БиХФото: РТРС

Делегати ће се изјашњавати у другом читању о Приједлогу измјена и допуна Закона о кривичном поступку БиХ чији је предлагач бошњачки делегат Халид Гењац, а у који су уграђени амандмани које су одвојено предложили клубови хрватских и српских делегата у Дому народа.

Овим амандманима, које су једногласно подржали чланови Уставноправне комисије Дома народа, проводи се одлука Уставног суда БиХ у вези са прецизирањем рокова и норме за примјену специјалних истражних радњи.

Када је у питању имунитет свједока, једним од амандмана он се ограничава и не може се дати за она кривична дјела за која је прописана казна затвора од 10 година и више, односно за најтежа кривична дјела.

Постизање договора о амандманима требало би да одблокира вишемјесечни застој у Дому народа у вези са усвајањем измјена и допуна Закона о кривичном поступку БиХ.

У првом читању пред делегатима ће се наћи и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о кривичном поступку БиХ, који је раније усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, али би изјашњавање о њему требало да буде само формалност ако Дом народа подржи у другом читању законски приједлог са усаглашеним амандманима.

Усвајањем у Дому народа усаглашеног приједлога измјена и допуна Закона о кривичном постпуку не би била окончана процедура његовог доношења, јер је потребно да га усвоји и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Рок Уставног суда за провођење одлуке у вези са Законом о кривичном поступку истекао је још у децембру прошле године, као и додатних шест мјесеци колико је Уставни суд дао парламенту БиХ за усклађивање закона са овом одлуком.

На измјенама овог закона инсистира и међународна заједница, која тражи да он буде усклађен са европским стандардима.

На дневном реду, највјероватније посљедње сједнице Дома народа у овом сазиву, налазе се и Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ те Приједлог закона о Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/, оба у првом читању.

Приједлогом закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је Представнички дом усвојио још у марту, предвиђа се повећање плата војницима и подофицирима у Оружаним снагама БиХ са најнижим коефицијентом за обрачун плате.

Предлагач измјене посланик ХДЗ-а Борјана Кришто у образложењу закона навела је да се на овај начин жели побољшати статус запосленим војним лицима који у укупној војној структури запослених војних лица у Оружаним снагама БиХ чине 80 одсто људства, те зауставити негативни тренд напуштања Оружаних снага.

Приједлог закона о Сипи утврдио је Савјет министара с циљем квалитетнијег и потпунијег начина регулисања питања из надлежности ове агенције, њене унутрашње организације и послова те службене сарадње.

Овим законом Сипа добија нову организациону јединицу - одјељење за борбу против тероризма, што је у складу са смјерницама и директивама ЕУ у области безбједности и ефикасније борбе против тероризма.

На дневном реду је, између осталог, и давање сагласности за ратификацију Споразума о зајму између БиХ и Саудијског фонда за развој - Изградња и обнова одређеног броја болница у БиХ.