latinica  ћирилица
09/09/2018 |  16:28 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

На излетишту Леденац отворена етно-кућа змијањског типа

Реконструисана етно-кућа змијањског типа, отворена је на излетишту Леденац, у Ситници код Рибника, гдје је одржана и котлићијада. Манифестацију и пројекат организовао је Спортско-културни центар Рибник, у сарадњи са локалном и републичком власти.

Очувати традицију и успомену на поријекло народа овог простора основни је мотив оних који су се заложили да етно-кућа, карактеристична за пријашњи период, буде сачувана од пропадања.

"Објекат ће служити својој сврси, гдје ће бити организована различита излагања, представе, окупљања... Служиће у сврху културе и традиције", каже одборник у СО Рибник Младенко Топаловић.

Средствима Владе и општине Рибник, реконструисана је кровна конструкција и урађени носиви стубови, након чега слиједи даље уређење.

"С обзиром на то да имамо и змијањски вез који је стављен под заштиту УНЕСКО-а, ово је савршена прилика да заокружимо туристичку причу и понуду овог краја", рекла је директорка Спортско-културног центра Рибник Свјетлана Елез.

Етно-кућу отворио је посланик у Представничком дому БиХ Никола Шпирић, који је истакао да обнављање етно-куће има велики значај за развој туризма овог краја.

"Овдје треба да се удахну нови садржаји етно-куће гдје ће људи да његују културу и обичаје. Сретан сам што ми је припала част да могу да кажем да је овај објекат отворен и да даље можемо да радимо на изградњи његове унутрашњости", истиче Шпирић.

Замјеник начелника општине Рибник Небојша Караћ захвалио је Влади Српске за помоћ у обнови етно-куће.