latinica  ћирилица
09/09/2018 |  19:44 | Аутор: РТРС

Вучић завршио дводневну посјету Космету

Предсједник Србије Александар Вучић завршио је дводневну посјету Космету. Због опструкција и блокада Албанаца, није могао до српског села Бање. Након што му је влада самопроглашеног Косова отказала посјету из безбједносних разлога, Вучић је у Бање покушао околним путем, али га је полиција зауставила. РТС је објавила да је организатор скупа Кадри Весељи, упркос упозорењу Америке да то не ради. Званични Београд оцијенио је то као сигнал Србима да на Косову нису добродошли.
Предсједник Србије Александар Вучић - Фото: Screenshot
Предсједник Србије Александар ВучићФото: Screenshot

На Косово и Метохију кренуо је да очи у очи, разговара о тешкој позицији. На испружену руку, одговорено је барикадама. Ратни ветерани ОВК онемогућили су пролазак српске делегације палећи гуме, а на пет путних праваца до села Бање поставили су балване, камионе, тракторе и другу механизацију. Вучић је покушао да до села Бање дође околним путем, али га је полиција зауставила. Мјештанима се обратио телефоном.

"Јасно је да иза овога стоји званична Приштина. И понашање НАТО-а и Кфора, јер смо ми тражили и они су потписали, ниједне секунде нису рекли да ми не можемо да идемо у Бање, они су то потписали и доставили у писаној форми. За то морају да гарантују и Кфор и Еулекс", рекао је Вучић.

Медији преносе да су се рано јутрос чули рафали; током дана физички је нападнут и повријеђен градоначелник Ниша Дарко Булатовић, екипе Танјуга и Дојче веле-а, а полиција је, не гарантујући безбједност, удаљила остале новинаре. Да је Вучићева посјета Косову од првог тренутка безбједносно сложена, рекао је и министар полиције Небојша Стефановић. Био је то, каже, испит за Кфор и полицију самопроглашеног Косова.

"То ће показати колико приштинске власти стоје директно иза оваквих организација и догађаја, зато што, ово је очигледан сигнал и порука Србима да нису добродошли", каже Стефановић.

Премијерка Ана Брнабић поручила је да ово показује неозбиљност Албанаца, који не поштују договоре. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић сматра да је посјета остварила циљ – Србија је цијелом свијету показала да жели компромис.

"Ту нема дилеме да то није спонтано окупљање, да је то окупљање које је услиједило као реакција на веома добре поруке и коментаре у Међународној заједници, и јучерашњи говор Вучића, јер није рекао ниједну ружну ријеч", истиче Дачић.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи на свом фејсбук профилу написао је да блокаде не помажу помирењу. Политиколози су става да повод за блокаду није Вучићев говор, већ покушај Приштине да успостави баланс у односу на притисак да се посјета организује.

Обраћајући се на Тргу у Косовској Митровици, Вучић је поручио да ће Србија увијек бити уз свој народ на Косову.

"На Косово сам дошао да вам кажем да ће неко некад у будућности морати да постигне компромис са Албанцима. Рјешење није на видику, али се надам и Бога молим да га у наредних 10, 20 година буде. Све друго, значило би крај нашег постојања на Косову и Метохији", рекао је он.

У оквиру дводневне посјете Космету, Вучић је обишао Клиничко-болнички центар Косовска Митровица и уручио вриједну опрему и возила за КБЦ Митровица и КБЦ Грачаница.

Најављено да ће за изградњу хируршког блока бити издвојено 5 и по милиона евра, као и да ће Србија у Косовску Митровицу уложити око 10 милиона евра за модернизацију болнице. Обишао је и локацију за пројекат насеља "Сунчана долина", који се гради за 1.500 Срба повратника.