latinica  ћирилица
09/09/2018 |  21:55 | Аутор: СРНА

Трмп захвалио Киму на војној паради без балистичких ракета

Амерички предсједник Доналд Трамп Амерички оцијенио је данас да је Сјеверна Кореја послала "велику и веома позитивну" поруку тиме што није приказала ниједну од својих интерконтиненталних балистичких ракета на војној паради поводом 70. годишњице од свог оснивања.
Доналд Трамп и Ким Џонг Ун, архив - Фото: AP
Доналд Трамп и Ким Џонг Ун, архивФото: AP

"Хвала Вам предсједниче Ким. Показаћемо свима да нису у праву. Ништа није попут дијалога двојице људи који се узајамно уважавају", навео је Трамп у поруци на Твитеру.

Сјеверна Кореја одржала је данас велику војну параду поводом 70 година од формирања државе, али први пут током церемоније нису представљени далекометни пројектили и прославу су обиљежили обојени балони и цвијеће.

Аналитичари су одмах уочили да за разлику од претходних година није било интерконтиненталних ракета, нити је обављена нуклеарна проба.

Сјеверна Кореја редовно користи веће празнике за излагање својих војних капацитета и посљедњих достигнућа у ракетној технологији.

Тема овогодишње прославе било је уједињење Корејског полуострва које је подијељено од рата који је трајао од 1950. до 1953. године.