latinica  ћирилица
10/09/2018 |  08:34 ⇒ 12:36 | Аутор: sputniknews.com

Заштићени свједок: Садашњи први обавјештајац БиХ убијао Србе из забаве

Осман Мехмедагић "Осмица", актуелни шеф Обавештајно-безбједносне агенције Босне и Херцеговине, током рата убијао је снајпером Србе у Сарајеву из садистичког задовољства и мржње, каже заштићени хашки сведок КВ-568, који се налази у програму заштите српског правосуђа.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Члан гарде Алије Изетбеговића, познате као "Бисери", Мехмедагић је био и Алијин омиљени пратилац на путовањима ван Сарајева, а када није био на служби — убијао је из снајпера, наводи неименовани свједок за "Вечерње новости".

Мехмедагића, свог некадашњег саборца, описује као "убицу без милости" од маја 1992. до јуна 1994, који је "сијао смрт по српској Грбавици и пуцао из зграда на Добрињи и са Ступа, а када би се враћао у штаб волео је да се хвали како је био успјешан у убијању".

Према ријечима 60-годишњег свједока из Вишеграда,"број један" Алијине гарде био је Харис Луковац, звани "Јединиц" - сада амбасадор БиХ у Јордану — док је Мехмедагић био "човјек број два и њега је Алија, уз Луковца, увек водио као личну пратњу у иностранство.

КВ-568 је и сам службовао у јединици "Бисери", пратећи муслиманског лидера у Сарајеву.

"Мехмедагић се разликовао од нас јер није могао да сједи у касарни када је био слободан од службе. Слободно вријеме прекраћивао је тако што би узимао снајпер и у пратњи такође бисера Сељахудина одлазио на линије одакле се могло пуцати по Србима", тврди КВ-568.

О јединици "Бисери" се у јавности готово ништа није знало до 2014, када се на процесу Радовану Караџићу појавио овај свједок одбране, који је донекле пореметио хашку причу о "злим Србима који су терорисали Сарајлије", наводи београдски лист.

Човек из Вишеграда наводи да је до јуна 1994, док је био у служби, из дијела града под Алијином контролом стално деловало 30 снајпериста, при чему је снајперско гнездо било и у војној болници, гдеј су, каже, сви спратови изнад четвртог били затворени, а на врху се налазио — убица, пренео је Танјуг.

"Одатле се пуцало по Грбавици и Јеврејском гробљу. Сјећам се да је новинар Би-Би-Си-ја једини имао дозволу да снима са врха болнице, јер када би наши припуцали, Срби би узвраћали. Са крова болнице су настајали 'потребни снимци' за свјетску јавност 'о српском малтретирању Сарајлија'",прича КВ-568.

Овај свједок се, иначе, у јавности појављивао само на суђењима Радовану Караџићу и Ратку Младићу у Хагу, с тим да његови искази нису били јавни, већ су само приложени Судском вијећу, наводи се у тексту.

"Бисери" су распуштени јуна 1994, када је Алија Изетбеговић лично наредио да "богови рата" напусте Сарајево, а до тог тренутка практично ниједан Србин није преживео у пет општина Сарајева под Алијом контролом.