latinica  ћирилица
10/09/2018 |  09:47 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Званичници Српске честитали Јеврејима Рош Хашану

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку свим Јеврејима и јеврејским општинама у Републици Српској и БиХ, поводом јеврејске Нове године - Рош Хашане.
Жељка Цвијановић и Милорад Додик - Фото: илустрација
Жељка Цвијановић и Милорад ДодикФото: илустрација

"Свим Јеврејима у Републици Српској и БиХ упућујем искрене честитке поводом Рош Хашане, са жељом да овај празник дочекате у добром здрављу, срећи и весељу заједно са својим породицама и пријатељима", наводи се у честитки.

Додик је пожелио да радост прославе великог празника Рош Хашане обасја домове и донесе благослов и свако добро јеврејском народу.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку јеврејским општинама и свим Јеврејима у Републици Српској и БиХ поводом јеврејске Нове године - Рош Хашане.

"У име Владе Републике Српске и своје име, поводом јеврејске 5779. Нове године - Рош Хашане, свим Јеврејима у Републици Српској и БиХ, упућујем искрене честитке. Желим вам да овај велики празник проведете уз пуно радости, среће и породичног задовољства", наводи се у честитки.

Цвијановићева је изразила наду да ће овај празник, који у јеврејској традицији представља "празник рађања свијета", бити подстрек и подсјећање на важност међусобног поштовања, толеранције и праштања.

Јевреји широм свијета славе долазак 5779. јеврејске Нове године - Рош Хашана. Данас је први дан овог празника.

Вјерује се да се тада човјек ослобађа друштвених тегоба да би у нову годину ушао очишћен од гријеха, а да би цијела година била слатка на новогодишњој трпези су слаткиши - јабуке и мед.

Јеврејска Нова година рачуна се по Тори од постанка свијета, обиљежава се два дана, и то у синагогама, молитвама покајања. То је период преиспитивања, шта се у претходној години лоше урадило, да би се то могло поправити у наредној години