X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
10/09/2018 |  10:04 ⇒ 12:37 | Извор: СРНА

Крешић: Ушло више од 13.000 миграната

У БиХ је ушло више од 13.000 илегалних миграната и то је велики безбједносни изазов, а веома мало је урађено да буду спријечени или предухитрени одређени проблеми, упозорио је замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић.
Мијо Крешић - Фото: СРНА
Мијо КрешићФото: СРНА

"Сви који регуларно и легално желе у ЕУ могу проћи преко БиХ, а оне који на илегалан начин, уз подршку кријумчара, желе проћи кроз БиХ морамо спријечити", рекао је Крешић.

Он је за "Глас Српске" навео и да забрињава што велики број миграната долази из држава које нису захваћене ратом, попут Ирана, те да то представља безбједносну пријетњу, као и да није проблем безвизни режим Србије са Ираном, већ незаконит долазак Иранаца у БиХ.

Крешић сматра да БиХ има добро законодавство, али да је његова примјена ограничена.

"Број илегалних миграната је још у порасту, а најбоље су зарадили превозници и таксисти, неке организоване групе, које су трансферирале мигранте од Србије, Црне Горе до Унско-санског кантона. Они су зарадили милионе марака на томе", рекао је Крешић.

Он је навео да безбједносна пријетња постоји, али да није било озбиљнијих проблема, него да се радило о међусобним обрачунима унутар миграната, а да је највише погођена приватна имовина становника.

Према његовим ријечима, постоји потенцијална опасност од тога да међу мигрантима има и повазаних са радикализмом, али да се то не може са сигурношћу тврдити, јер нема индентитета тих људи.

"Морамо прво знати о коме се ради и које су им намјере да би се одредили. Више од 90 одсто је без докумената и, без обзира на то што узимамо биометријске податке, у већини случајева не можемо утврдити идентитет", рекао је Крешић.

Он је додао да је очигледно да у БиХ има оних особа које могу и представљају пријетњу за националну безбједност.

"Сви они морају бити или удаљени из БиХ или им забранити улазак у земљу. Било каква политизација није добра за БиХ", рекао је Крешић.

Он је напоменуо да не може министарство прибављати надлежности које му не припадају јер су оне јасно дефинисане законом, али да је било покушаја, не само на нивоу министарства, него и на нижим нивоима, да буду преузимане одређене надлежности и избјегнута комуникација.

"Требало би да су на челу безбједносних агенција професионалци и они су се обавезали да ће радити у складу са законом и надлежностима. Међутим, ситуација која је у БиХ јако конфузна посљедњих година прелила се на све сфере, па тако и на ову", рекао је Крешић.