latinica  ћирилица
10/09/2018 |  10:06 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Вишак запослених у девет институција БиХ

Просјечан број запослених у институцијама БиХ износио је у првој половини године 21.812, а девет институција имале су више запослених у односу на пројекцију за ову годину, наводи се у извјештају о извршењу буџета институција БиХ за пола године, који је усвојио Савјет министара.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Највећи "вишак" запослених је у Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ, односно њих 54, а надлежни то правдају чињеницом да се финансирају из донаторских средстава, пише "Глас Српске".

"ВСТС је исплатио плате из донаторских средстава за додатних 55 особа које нису систематизоване у правилнику, а ангажоване су на реализацији пројеката који се, између осталог, односе на пројекте подизања ефикасности судија и тужилаца, те рада на предметима ратних злочина", наведено је у извјештају.

Суд БиХ имао је из донаторских средстава повећање на ставци бруто плате и накнаде плата, од чега је извршено 223.177 КМ и то на пројекту "Донација ЕУ за Суд БиХ - ИПА 2013. године".

Централна изборна комисија БиХ има потребу за радницима због предстојећих избора, а на листи оних са вишком службеника су и Институт за акредитацију БиХ, Агенција за надзор над тржиштем, те Канцеларија за разматрање жалби, гдје су ти кадрови запосленени на одређено вријеме.

Члан Комисије за финансије и буџет у Дому народа парламента БиХ Зденка Џамбас наглашава да многе ствари не штимају и да је јасно да неких правила и обећања нема у пракси.

"Запошљавање по партијској линији и ухљебљавање имамо у многим институцијама, а свима је одавно требало бити јасно да се новац мора рационално користити, како из касе, тако и из донација које стижу на одређене адресе у БиХ", рекла је Џамбасова.