latinica  ћирилица
10/09/2018 |  11:45 | Аутор: СРНА

Дрецун: Вучић дефинисао главне правце државне политике

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је данас да је предсједник Србије Александар Вучић говором у Косовској Митровици дефинисао главне правце државне политике засноване на "реалним геополитичким проценама, а не на ирационалним очекивањима".
Милован Дрецун - Фото: РТС
Милован ДрецунФото: РТС

Дрецун је рекао да су кључни правци политике по питању Косова и Метохије да Србија неће признати овакву самопроглашену државу Косово.

"Вучић је рекао да је неминовно због опстанка српског народа, али и због заједничке будућности Срба и Албанаца да се постигне договор, и то компромисом, а не наметнутим решењима, диктатом. Поручио је да је Албанцима и даље испружена рука", рекао је Дрецун за Телевизију Н1.

Он је додао да ће темељни стуб државне политике у наредном периоду бити економско јачање српског народа - улагање у инфраструктуру, јачање индустријских капацитета и јачање породице.

"Рецепт за опстанак српског народа је јака породица која ће бити оспособљена, уз помоћ државе, да се бави приватним пословима. Он /Вучић/ је рекао да ће економски снажити наш народ, правићемо моделе за повратак протераних где год је то могуће", рекао је Дрецун.

Он је додао да је Вучић поручио и да пажња неће бити фокусирана само на Србе северно од Ибра, већ подједнако и на оне јужно од Ибра.

"Упутио је снажну поруку међународној заједници - ми јесмо мали, али нећемо прихватити диктат. Сматрамо да је неопходно да се договоримо са Албанцима. То ће стабилизовати регион и српско-албанске односе и створити услове за миран живот", рекао је Дрецун.

Према његовом мишљењу, алтернатива непостизању договора Београда и Приштине је ратна опција.

"Алтернатива је да се од нове године најављује брисање граница између Србије и Албаније на подручју Косова и Метохије, заједничка спољна политика, дакле `велика Албанија`, довршавање етничког чишћења српског народа, а то је ратни пројекат", сматра Дрецун.

Он је рекао да идеја разграничења не значи нужно разграничење у географском смислу већ да треба "да знамо ко ће у каквом статусу бити".