latinica  ћирилица
10/09/2018 |  12:57 | Аутор: СРНА

Мајкић: Буџет БиХ не може издржати даље повећање

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да БиХ нема могућност да повећа средства за Оружане снаге јер буџет којим се располаже не може издржати даље повећање за ову намјену.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Пред делегатима Дома народа Парламентарне скупштине БиХ сутра би требало да буде Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се предвиђа повећање плата војницима и подофицирима у Оружаним снагама БиХ са најнижим коефицијентом за обрачун плате, а који је још у марту усвојио Представнички дом.

Мајкићева је рекла да је став СНСД-а да Оружане снаге треба смањити на мјеру да се може обезбиједити да ти војници, не само да буду добро плаћени, него да Оружане снаге буду добро опремљене и добро обучене.

"БиХ издваја за Оружане снаге више од 300 милиона КМ, а истовремено је војска гладна, необучена, необувена, није купљено никакво ново оружје, тако да имамо сваке године велику суму новца која се издваја, а да ни сами не знамо за шта. Оружане снаге имају двије могућности – или да се смањи њихов број, или да се повећају издвајања за њих", истакла је Мајкићева.

Она је навела да бошњачки политичари не прихватају никакав разговор о теми смањења Оружаних снага, те додала да они траже да се повећају издвајања за њих.

Према ријечима Мајкићеве, уколико би се повећала издвајања за Оружане снаге повећала би се издвајања са рачуна индиректних пореза којим би се умањила издвајања за буџете Републике Српске и Федерације БиХ, односно, издвајања би пала на терет ентитетских буџета.

"Ми то не можемо прихватити ни на који начин. И то може бити једино начин да се присили бошњачка компонента да сједне и да се о овом питању озбиљно разговара. Овако чупајући на све стране мало по мало, задире се све више у буџете ентитета, а буџет БиХ се све више повећава на њихов рачун", истакла је Мајкићева, те подсјетила да је усвојен документ оквирног буџета, тако да нема шансе да се догоде никаква нова издвајања.

Представнички дом је на сједници у марту усвојио Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се предвиђа повећање плата војницима и подофицирима у Оружаним снагама БиХ са најнижим коефицијентом за обрачун плате, за шта је потребно обезбиједити додатних 9,3 милиона КМ.

Предлагач измјене посланик ХДЗ-а Борјана Кришто у образложењу закона навела је да се на овај начин жели побољшати статус запосленим војним лицима који у укупној војној структури запослених војних лица у Оружаним снагама БиХ чине 80 одсто људства, те зауставити негативни тренд напуштања Оружаних снага