latinica  ћирилица
10/09/2018 |  13:41 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Убица на мјесту злочина

Релативизација злочина у име "домољубља" у Хрватској претвара се у шовинистичку изопаченост, па је тако ратни злочинац Мирко Норац, који је правоснажно осуђен за ликвидацију српских цивила у Медачком џепу, присуствовао обиљежавању тог злочина.
Мирко Норац - Фото: Novosti.rs
Мирко НорацФото: Novosti.rs

Норац, који је командовао ликвидацијом српских цивила, те сам пуцао у главу једној жени, сасвим мирно се дружио са хрватским министром одбране Дамиром Крстичевићем, који је рекао да му је драго што је Мирко Норац био присутан обиљежавању 25 година од дешавања у Медачком џепу /односно масакра над српским цивилима/.

Њега су поздравили и представници државног протокола, а министар ветерана Томо Медвед је чак истакао да се "не смије занемарити Норчев допринос домовинском рату".

Норац је осуђен на 15 година затвора због тешких злочина над Србима.

На суду је необориво доказано како је и лично пуцао у цивиле. Норац је 2003. године осуђен на дванаестогодишњу затворску казну због ратног злочина над госпићким цивилима 1991. године. У притвору је био већ од 2001, када се предао хрватским властима.

У судском процесу установљено је да је Норац, заједно са Тихомиром Орешковићем, издавао налоге према којима су цивили насилно одвођени из својих кућа, затварани и убијани.

Утврђено је и да је Норац лично убио једну старицу током ливкидације цивила на Пазаришту.

Како је у процесу установљено, током те акције убијено је најмање 50 цивила који ни на који начин нису учествовали у ратном сукобу.

Прошле године, донесена је и пресуда према којој Хрватска мора платити 220.000 куна /29.569 евра/ одштете мајци Николе Иванишевића, човјека који је убијен на Липовој главици код Перушића управо по Норчевој команди.

Норац је као командант 18. бригаде у Госпићу, са секретаром госпићког Оперативног штаба Тихомиром Орешковићем, 17. октобра 1991. године наредио војницима да ликвидирају српске цивиле ухапшене у околини Госпића и Карлобага.

Они су прво затворени у касарни у Перушићу, одакле су одведени до плантаже Житник и стријељани.

У једном од судских списа пише: "Мирко Норац је први пуцао и као примјер другима из колоне несрећних људи извукао једну старицу и убио је, а затим пуцао у потиљак и једном младићу, али је пиштољ три пута закочио. Онда је повикао:

`Пуцај, пуцај, ко још није пуцао?`, потом је колона заробљеника покошена у шуми".

Када је ријеч о акцији "Медачки џеп", Хашки трибунал је 2004. године подигао оптужницу против Норца због злочина почињених над српским становништвом, а поступак су затим уступили хрватском правосуђу.

Према пресуди Жупанијског суда у Загребу, Норац је 2008. године проглашен кривим за двије тачке оптужнице - за кривично дјело против цивила, те за кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, односно за охрабривање и подржавање убијања ратних заробљеника, те мучење и нечовјечно поступање.

Осуђен је на затвор од 15 година, што су многи правници сматрали скандалозно малом казном.

Норац је из затвора изашао 2011. године, након што је одслужио двије трећине казне. Некадашњи предсједник Хрватске Иво Јосиповић одузео му је чин генерала.

Након свега, Норац се појављује на мјесту сопственог злочина и добија масовна признања власти за свој "ратни рад".

Овај бизарни случај, да осуђени убица и главнокомандујући стријељања цивила присуствује обиљежавању тог злочина, а да га власти примају као себи равног и говоре о његовим заслугама, показује право стање хрватског друштва данас.

Министар одбране Хрватске и министар ветерана су својим ставом према Норцу, заправо, поручили да свака глава није иста, а поготово ако је српска.