latinica  ћирилица
10/09/2018 |  14:36 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Лукач: Инцидент у Челинцу смишљена провокација

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач оцијенио је да је инцидент у Челинцу смишљена провокација која је за циљ имала да се испровоцира предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Руководство ПДП-а, с обзиром да је /министар иностраних послова БиХ и потпредсједник ПДП-а/ Игор Црнадак довезао и одвезао Драшка Станивуковића на лице мјеста, што не може проћи без знања и одобрења лидера ПДП-а Бранислава Бореновића, мора објаснити је ли њихова политичка платформа да провоцирају и нападају другу страну да би на тај начин побиједили на изборима", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он сматра да је то погрешан приступ, као и да је Станивуковић у овом случају злоупотријебљен.

"Станивуковић је млад човјек којег су у овом случају злоупотријебили његови наредбодавци, људи који воде странку у којој се и он налази. Он и други млади људи који су са њим били добиће прекршајне пријаве о нарушавању јавног реда и мира, то су подаци који иду у њихов досије, што ће им сигурно нанијети штету у сљедећим годинама", додао је Лукач.

Он је напоменуо да "ако којим чудом побиједе на изборима", неће моћи обављати одређене функције због прекршаја које су починили.

"Станивуковић треба да размисли да ли су му пријатељи они који га гурају у такве активности. Сигурно нису, јер му наносе огромну штету која ће га пратити годинама", оцијенио је Лукач.

Министар унутрашњих послова је рекао да је Станивуковић млад човјек, који пред собом има политичку будућност, коју му његови ментори на овакав начин уништавају, о чему треба добро да размисли.

"Ако га је Црнадак довезао и одвезао са лица мјеста, зашто он није дошао са камењем у рукама да `положи темељац`, већ је послао младог човјека који ће због тога сносити посљедице. То је злоупотреба младих у политичке сврхе", истакао је Лукач.

Он је рекао да није видио да је Додик избио Станивуковићу телефон из руке, као што нису ни други очевици јучерашњег инцидента у Челинцу.

"Ако имате одређена политичка дешавања на којима се појаве људи који намјерно желе да направе провокацију, то носи одређене посљедице. То није начин да се води кампања и до сада није било таквих ствари. Сви треба да се уздрже од било каквих провокација, нарочито физичких", поручио је Лукач.

Он је додао да Полиција Републике Српске неће дозволити било коме да угрожава било кога у предизборним активностима, и са једне и са друге стране, и да ће бити кажњени сви који покушају то да ураде.

"Предсједник Републике и предсједник Владе су штићене личности, које се посебно обезбјеђују и полиција има обавезу да реагује. Зато позивам све да се током цијеле предизборне кампање уздрже од било каквих порвокација", поручио је Лукач.

Он је рекао да је провокација када се неко појави са камењем у џеповима на лицу мјеста гдје је друга политичка опција.

Директор Полиције Српске Дарко Ћулум рекао је да ће против два лица која су јуче ухапшена у Челинцу бити поднесени захтјеви за покретање прекршајног поступка.