latinica  ћирилица
10/09/2018 |  16:04 | Аутор: СРНА

Штрајк упозорења просвјетара ХНК

Синдикати средњих школа на подручју Херцеговачко-неретванског кантона данас су одржали штрајк упозорења и протестну шетњу улицама Мостара због незадовољства понудом кантоналне Владе о повећању плата од десет одсто кроз три године.
Протестна шетња просвјетних радника у Мостару - Фото: klix.ba
Протестна шетња просвјетних радника у МостаруФото: klix.ba

Неколико стотина чланова синдиката, уз транспаренте, пиштаљке, трубе и бубњеве, кренуло је око 13.00 часова од Кантаревца према згради кантоналне Владе, гдје им се, упркос позивима, нико од надлежних није обратио.

Синдикати имају три захтјева, а један од њих је да им се одмах повећа плата за 10 одсто, а не за четири, колико је предлагала кантонална Влада.

Предсједник Синдиката средњих школа који наставу изводе по хрватском плану и програму Јосип Милић изјавио је новинарима да од Владе "не желе мрвице", а то је мизерних 35 или 40 КМ.

- Нећемо пристати на то, имамо право на достојанствен живот и достојанствен живот тражимо. Исто тако, желимо поручити да ово није само борба за плату. Ово је борба и за останак младих овдје - рекао је Милић.

Он је додао да су посљедњих десет година примања просвјетара у Херцеговачко-неретванском кантону смањена за око 200 КМ, а у исто то вријеме просјечна плата у Федерацији БиХ повећана је за 100 КМ.

Синдикати, такође, траже рјешавање статуса људи који раде на одређено радно вријеме јер, како наводе, ХНК је једини кантон који прошле године није имао конкурсе. Траже и да се исплата правоснажних пресуда на основу тужби због разлике у висини топлих оброка од 2009. до 2013. године врши по временском редослиједу.

Синдикалисти су поручили како неће одустати од својих захтјева, те да ће организовати још један штрајк упозорења, након чега ће кренути у генерални штрајк.