latinica  ћирилица
10/09/2018 |  18:37 | Аутор: СРНА

Чепурин: Подршка Русије у рјешавању питања Космета

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин изјавио је да се Русија солидарише са тежњом Србије да пронађе рјешење за питање Косова и Метохије у оквиру Устава и Резолуције Савјета безбједности УН 1244, преноси Спутњик.
Александар Чепурин (Фото: Sputnik/Саша П.) -
Александар Чепурин (Фото: Sputnik/Саша П.)

- И ми смо спремни да подржимо компромисе које ће народ пријатељске нам Србије сматрати прихватљивим. Иницијатива и дефиниција става је на Србији, а улога Русије је у могућој помоћи на захтјев српске стране - рекао је Чепурин.

Он је истакао да је важно то што све више земаља размишља о повлачењу признања самопроглашеног Косова.

- Први вијесници су Суринам, Сао Томе и Принсипе, а у јуну је признање повукла и Либерија - рекао је Чепурин за часопис Московског државног института међународних односа, преноси Спутњик.

Подсјећајући на Резолуцију 1244, према којој је Косово дио Србије, он је рекао да не постоји никакав други међународни правни оквир.

- Али, де факто, самопроглашена 2008. године лажна држава Косово данас постоји сама по себи, она је одвојена од основне Србије квазиграницом - административном линијом - рекао је Чепурин.

Он је оцијенио да је самопроглашено Косово можда најсиромашнији и најкриминалнији дио јужне Европе.

- Дрога, шверц, највећа америчка база Бондстил, оружје, избјеглице. Једни бјеже или страдају, а други профитирају - рекао је амбасадор Русије у Београду.

Упитан о званичном односу Русије према косовском проблему, он је одговорио да Русија не признаје Косово и да се строго придржава Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

- Само Београд и Приштина могу да се договоре о статусу и степену аутономије покрајине Косово и Метохија - рекао је Чепурин, додајући да та одлука мора да буде донесена "без дрског притиска Запада на Београд".

Он је истакао да Русија поздравља војну неутралност Србије, њено одбијање да се придружи НАТО, као и чврст став о томе да се не прикључи увођењу антируских санкција.

- То није воља неког лидера. То је став већине српског народа. Сваки лидер који поступи другачије овдје неће остати на власти - оцијенио је Чепурин.