latinica  ћирилица
10/09/2018 |  18:45 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Изет Низам осумњичен за примање дара и других облика користи

У Сарајеву је ухапшен бивши замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ Изет Низам, који је осумњичен за кривично дјело примање дара и других облика користи. Директор Службе за послове са странцима, у вријеме за које је Низам осумњичен да је узимао новац, робу и услуге од страних држављана, био је Драган Мектић који тврди да Низамово хапшење нема везе са Службом.

Бивши други човјек Службе за послове са странцима ухапшен је због сумње да је уцјењивао стране држављане узимајући мито. Изет Низам на тај начин стекао је већу имовинску корист што потврђује чињеница да је СИПА током хапшења претресла његова три стана и већи број моторних возила.

"Осумњичени је под истрагом да је у периоду од 2011. до 2015. године док је обављао дужност замјеника директора Службе за послове са странцима противзаконито узимао новац, робу и услуге од страних држављана и особа за које су вођени поступци у вези статусних питања како би злоупотребом погодовао одлуке у корист наведених лица", Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Како сазнајемо, Низам је узимао новац од држављана Србије, Црне Горе и мањег броја Турака. Очигледно их је преварио због чега су против њега СИПИ поднијели пријаву. Директор Службе за странце у периоду од 2011. до 2015. Драган Мектић тврди да није имао сазнања о незаконитм радњама свог првог сарадника Изета Низама.

"Колико је мени познато ти послови се не могу довести у везу са Службом. А мени то није било познато у тренутку када сам био директор. Он је приватно имао комуникацију, то нема везе са мном, не интересује мене приватна комуникација", каже Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Својевремено, Мектић и Низам суочили су се са оптужбама да су за 700.000 марака увећали рачун за изградњу Управне зграде и Теренског центра у Сарајеву, случај није добио судски епилог.

Посљедње хапшење могло би и да размота клупко родбинског запошљавања у Служби за послове са странцима због чега су Мектић и Низам често били у центру медијске пажње.