latinica  ћирилица
10/09/2018 |  18:54 ⇒ 11/09/2018 | 07:51 | Аутор: РТРС

Очевици тврде да је инцидент у Челинцу проузроковао Станивуковић

Дан након инцидента у Челинцу, очевици тврде да га је проузроковао ПДП-ов Драшко Станивуковић. Није им јасно зашто је из Бањалуке дошао да омета највише републичке званичнике док су полагали камен темељац за нови мост, важан за све становнике Челинца.

Представници Владе кажу да је ријеч о смишљеном инциденту чији су организатори жељели испровоцирати предсједника Републике Милорада Додика.

Очевици тврде да је Драшко Станивуковић добацивао све вријеме док су говорили предсједник Републике и предсједница Владе. Свједоче да провокације нису престале ни након што је предсједник Милорад Додик Станивуковића упозорио да није примјерено ометати догађај важан за све Челинчане.

"Он је чак рекао да га је предсједник Додик напао. Одговорно тврдим да то није тачно јер сам био јако близу тих дешавања", каже Драган Предић, одборник у Скупштини општине Челинац.

Очевици категорично тврде да је обезбјеђење без насиља, групу која је провоцирала, удаљило од штићених лица.

"Обезбјеђење ништа није урадило, осим што је та лица удаљила, одмакла их са лица мјеста. Међутим, код тих људи, што је најгоре младих људи, пронађене су каменице", наводи Владо Глигорић, посланик у НСРС.

Станивуковић и дан послије инцидента понавља да га је Додик ударио.

"Драшко Станивуковић, Милорад Додик и његова рука према мојој руци и мом телефону, потом удара мене у раме", рекао је Драшко Станивуковић, одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука.

Да је ријеч о помно планираном догађају ПДП-а, увјерени су представници највиших републичких институција. Предсјеница Владе Жељка Цвијановић упориште за ову тврдњу налази и у брзо организованој конференцији за медије. Пита, шта ће услиједити након каменица и да ли је, можда, планирано и да неко запуца? Предсједник Скупшптине каже да оваква провокација не може бити оправдана изборном кампањом.

"То треба да буде мјесец демократије. На тај начин се припремати и правити инциденте мислим да ничему и никоме не служи", казао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Занимљиво, на конференцији за медије, након инцидента присност са Станивуковићем показао је и Зоран Јешић. Супруг истакнуте функционерке бањалучког ПДП-а и радник Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ. Откуд Јешић на догађају на којем према правилима ОБА не би смио бити ниједан њен припадник, из ове бх. службе нису нам одговорили

У овом часу јасно је да ће се Станивуковић и двоје саучесника суочити са одговорношћу због, како МУП Републике Српске тврди, нарушавања јавног реда и мира.

"Ако се појавите на лицу мјеста, са камењем у руци и џеповима, гдје друга странка има предизборне или неке друге активности, како то треба да се тумачи", истакао је Драган Лукач, министар унутрашњих послова.

Лукач каже да су вође ПДП-а, у овом случају, злоупотријебиле младог страначког колегу. Недопустивим је оцијенио и то што је Станивуковића из Челинца, службеним возилом, одвезао министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Црнадак одговара да је то учинио да би посјетио тинејџере које су, како каже, малтретирали и полиција и предсједник Републике Српске.

Да није ријеч о малтретирању грађана, него о младалачкој тактици у ПДП-у су говорили и након бројних претходних догађаја у којима је учествовао Станивуковић. Није им сметало ни кад је у личној и страначкој промоцији злоупотребљавао малољетнике.

Нису видјели ништа спорно ни кад је незаконито блокирао саобраћај. Осуде није било ни кад је на протестима, у којима се Станивуковић посебно истицао, заустављено возило хитне помоћи и пуштено тек кад су окупљени провјерили налази ли се у њему здравствено угрожено лице.