latinica  ћирилица
11/09/2018 |  10:50 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Разбијена спомен-плоча у некадашњем муџахединском кампу

У некадашњем муџахединском кампу "Гостовић" у општини Завидовићи у Федерацији БиХ разбијена је спомен-плоча коју је Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске прошле године поставила на мјесту злогласног логора за Србе, изјавио је Срни замјеник предсједника ове организације Вељко Лазић.
Гостовић - Фото: РТРС
ГостовићФото: РТРС

"На лицу мјеста смо се увјерили да је плоча разбијена на три мјеста, претпостављамо чекићем. Полиција из Завидовића обавила је увиђај и сачинила записник о овом вандалском догађају", истакао је Лазић.

Лазић је навео да је ово увреда за српске жртве рата и породице погинулих и несталих из Републике Српске јер су у овом муџахединском кампу на најсвирепији начин убијено 64 српска војника и цивила, од којих је 20 тијела пронађено без глава.

"Ово је четврти случај скрнављења спомен-плоче погинулим Србима на територији ФБиХ. За разлику од ФБиХ, у Републици Српској Бошњаци и Хрвати могу слободно постављати спомен-плоче које нико не дира. Србима у ФБиХ чак и не дозвољавају да поставе све спомен-плоче", истакао је Лазић.

Он је рекао да се, од 64 нестала српска војника и цивила у Гостовићу, још трага за четири нестала борца и цивила.

У Цркви Светог Георгија у насељу Стог код Возуће јуче су обиљежене 23 године од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

Срби из Возуће протјерани су са вијековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" или "Фарз".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, у офанзиви у којој је учествовало 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", као и усљед бомбардовања НАТО снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 129 још трага