latinica  ћирилица
11/09/2018 |  12:22 | Аутор: СРНА

Почело суђење Божи Михајловићу за несавјестан рад у служби

Читањем оптужнице и излагањем уводних ријечи Тужилаштва и одбране пред Судом БиХ почело је суђење бившем замјенику главног тужиоца Тужилаштва БиХ Божи Михајловићу, који се терети за несавјестан рад у служби.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Тужилаштво БиХ терети Михајловића да је као службено лице и шеф Одјељења за привредни криминал пропустио вршити надзор над својим дактилографом Седином Беридан Зухрић, али и предметима које је дужио.

"Михајловић је несавјесно поступио у надзору над радом Седине Беридан Зухрић, која је из више предмета које је водио оптужени, узела привремено одузети новац. Био је свјестан те могућности и вјеровао да до тога неће доћи, што се показало као супротно и на тај начин настала је тежа повреда права особа од којих је привремено одузет новац", рекао је читајући оптужницу тужилац Емир Нерадин.

Према оптужници, Зухрићева је присвојила привремено одузети новац из девет предмета, при чему јој је пропуштање дужности надзора од стране Михајловића омогућило и задржавање присвојеног новца без могућности да буде откривено њено незаконито поступање, а усљед чега је наступила имовинска штета од више од 100.000 КМ.

Тужилаштво је данас најавило да ће оптужницу доказивати саслушањем 47 свједока и доказати Михајловићеву кривицу, преноси Бирн.

Михајловићев адвокат Владо Адамовић рекао је да је концепција оптужбе "ван сваке памети".

Оптужница против Михајловића није смјела бити потврђена, сматра Адамовић, јер се пред Кантоналним тужилаштвом у Сарајеву води истрага против Зухрићеве, додајући да ће ако дође до оптужења, постојати два суђења о истој ствари.

Адамовић је затражио одгађање поступка до рјешења случаја који се води против дактилографа или спајање предмета, што је Суд одбио. Он је оптужницу назвао апсурдном, јер, како је навео, други тужиоци су потписивали радњу извршења кривичног дјела, а Михајловићу се суди.

"Суђење нити је фер, нити је правично. Чак седам свједока Тужилаштва, потписивали су одлуке којима је Зухрићева присвајала себи новац и они нису оптужени, а Михајловић јесте, јер како се наводи у оптужници, за то није ни знао, нити је то наредио, а ни могао знати. Осим тога, ми смо против тих седам тужилаца поднијели кривичне пријаве, а они су свједоци Тужилаштва. Зато сматрам да ово суђење није правично“, казао је Адамовић.

"Ако је Михајловић, како се наводи у оптужници, оптужен да је без знања и свијести нешто починио и оптужен за радње које је починила Садина Беридан Зухрић, онда би то требали бити и сви тужиоци Тужилаштва БиХ, а поготово они који су јој потписали одлуке о изузимању новца", сматра Адамовић.

На наредном рочишту свједочиће тужилац Олег Чавка, чему се одбрана противила, јер је један од седам тужилаца против којих је подигнута кривична пријава.

Суд је одбио жалбу одбране, а Чавка ће исказ дати 2. октобра.